PRZEPISY

Dyniowe gofry

Dyniowe gofry

Delikatne dyniowe gofry o zapachu cynamonu i kardamonu.

przepis,fotoprzepis,dynia,Słodkie śniadania,

Słodkie śniadania

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy20gramów
cynamon mielony½łyżeczki
dynia400gramów
jajka kurze3
mielony kardamon½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750350
olej słonecznikowy4łyżki
soda oczyszczona½

 

Przepis

1. 

dynia 400 gramów

Dynię (może być dynia hokkaido) obieramy, kroimy i 10 minut dusimy w garnku.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  jajka kurze 3 KS  olej słonecznikowy 4 łyżki

Miękką dynię wkładamy do miksera, dodajemy zimne mleko i miksujemy. Potem dodajemy jajka, olej ...

3. 

cukier trzcinowy 20 gramów  cynamon mielony ½ łyżeczki  mielony kardamon ½ łyżeczki

... cukier i przyprawy. Ponownie miksujemy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 G  soda oczyszczona ½ čl

Ciekłą masę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i mieszamy gładkie, delikatne gęste ciasto.

5. 

Rozgrzewamy gofrownicę i ciasto (około 80 g na jeden gofr), wlewamy i rozcieramy do formy.

6. 

Gofrownicę zamykamy i 5 minut gofry pieczemy. Podajemy lekko pocukrowane.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie