swiatwemnie.pl

Dyniowe gofry

     

Delikatne dyniowe gofry o zapachu cynamonu i kardamonu.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

dynia 400 g

Dynię (może być dynia hokkaido) obieramy, kroimy i 10 minut dusimy w garnku.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  jajka kurze 3 KS  olej słonecznikowy 4 łyżki

Miękką dynię wkładamy do miksera, dodajemy zimne mleko i miksujemy. Potem dodajemy jajka, olej ...

3. 

cukier trzcinowy 20 g  cynamon mielony ½ łyżeczki  mielony kardamon ½ łyżeczki

... cukier i przyprawy. Ponownie miksujemy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 G  soda oczyszczona ½ čl

Ciekłą masę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i mieszamy gładkie, delikatne gęste ciasto.

5. 

Rozgrzewamy gofrownicę i ciasto (około 80 g na jeden gofr), wlewamy i rozcieramy do formy.

6. 

Gofrownicę zamykamy i 5 minut gofry pieczemy. Podajemy lekko pocukrowane.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się