Duszone ziemniaki z wczesną kapustą
Doskonały letni, ziemniaczany dodatek. Ziemniaczki są smaczne również jako samodzielny lekki obiad lub kolacja.
przepis,fotoprzepis,młode ziemniaki,kapusta biała wczesna,Dodatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Kategorie
Dodatki ziemniaczane Bezglutenowe Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Sezon - Wczesna biała kapusta Sezon - Młode ziemniaki
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
kapusta biała wczesna | 250 | gramów | |
młode ziemniaki | 800 | gramów | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 3 | łyżki | |
woda | - |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.


3.
sól 1.5 łyżeczki • woda 3 łyżki
Ziemniaki dodajemy do podsmażonej cebuli, solimy i podlewamy odrobiną wody. Mieszamy,...

4.
...przykrywamy i 15-20 minut dusimy. Często mieszamy i według potrzeby możemy po łyżkach podlewać wodą.

5.
kapusta biała wczesna 250 gramów • czosnek 1 ząbek
Kapustę oczyszczamy, opłukujemy i na grubo trzemy. Obieramy ząbek czosnku.

6.
Do prawie uduszonych ziemniaków dodajemy kapustę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Przykrywamy i 2-3 minutki dusimy.

7.
Ziemniaki z kapustą odkrywamy, zwiększamy podgrzewanie i ziemniaki 5 minut smażymy. Usmażone przewracamy z patelni i podajemy.

8.
Ziemniaki jako samodzielne danie są bardzo smaczne ze szklanką kwaśnego mleka.

Smacznego!