swiatwemnie.pl

Duszone ziemniaki z wczesną kapustą

     

Doskonały letni, ziemniaczany dodatek. Ziemniaczki są smaczne również jako samodzielny lekki obiad lub kolacja.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula150gramów
Czosnek1ząbek
Kapusta biała wczesna250gramów
Młode ziemniaki800gramów
Olej słonecznikowy4łyżki
Sól1.5łyżeczki
Woda3łyżki
Woda

1. 

cebula 150 g  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

młode ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.

3. 

sól 1.5 łyżeczki  woda 3 łyżki

Ziemniaki dodajemy do podsmażonej cebuli, solimy i podlewamy odrobiną wody. Mieszamy,...

4. 

woda

...przykrywamy i 15-20 minut dusimy. Często mieszamy i według potrzeby możemy po łyżkach podlewać wodą.

5. 

kapusta biała wczesna 250 g  czosnek 1 ząbek

Kapustę oczyszczamy, opłukujemy i na grubo trzemy. Obieramy ząbek czosnku.

6. 

Do prawie uduszonych ziemniaków dodajemy kapustę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Przykrywamy i 2-3 minutki dusimy.

7. 

Ziemniaki z kapustą odkrywamy, zwiększamy podgrzewanie i ziemniaki 5 minut smażymy. Usmażone przewracamy z patelni i podajemy.

8. 

Ziemniaki jako samodzielne danie są bardzo smaczne ze szklanką kwaśnego mleka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się