PRZEPISY

Duszone ziemniaki z wczesną kapustą

Duszone ziemniaki z wczesną kapustą

Doskonały letni, ziemniaczany dodatek. Ziemniaczki są smaczne również jako samodzielny lekki obiad lub kolacja.

przepis,fotoprzepis,młode ziemniaki,kapusta biała wczesna,Dodatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Dodatki ziemniaczane

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czosnek1ząbek
kapusta biała wczesna250gramów
młode ziemniaki800gramów
olej słonecznikowy4łyżki
sól1.5łyżeczki
woda3łyżki
woda-

 

Przepis

1. 

cebula 150 gramów  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

młode ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.

3. 

sól 1.5 łyżeczki  woda 3 łyżki

Ziemniaki dodajemy do podsmażonej cebuli, solimy i podlewamy odrobiną wody. Mieszamy,...

4. 

woda

...przykrywamy i 15-20 minut dusimy. Często mieszamy i według potrzeby możemy po łyżkach podlewać wodą.

5. 

kapusta biała wczesna 250 gramów  czosnek 1 ząbek

Kapustę oczyszczamy, opłukujemy i na grubo trzemy. Obieramy ząbek czosnku.

6. 

Do prawie uduszonych ziemniaków dodajemy kapustę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Przykrywamy i 2-3 minutki dusimy.

7. 

Ziemniaki z kapustą odkrywamy, zwiększamy podgrzewanie i ziemniaki 5 minut smażymy. Usmażone przewracamy z patelni i podajemy.

8. 

Ziemniaki jako samodzielne danie są bardzo smaczne ze szklanką kwaśnego mleka.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie