Duszone ziemniaki z wczesną kapustą
Doskonały letni, ziemniaczany dodatek. Ziemniaczki są smaczne również jako samodzielny lekki obiad lub kolacja.
przepis,fotoprzepis,młode ziemniaki,kapusta biała wczesna,Dodatki ziemniaczane,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Kategorie
Dodatki ziemniaczane › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Wczesna biała kapusta › Sezon - Młode ziemniaki ›
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
kapusta biała wczesna | 250 | gramów | |
młode ziemniaki | 800 | gramów | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 3 | łyżki | |
woda | - |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
3.
sól 1.5 łyżeczki • woda 3 łyżki
Ziemniaki dodajemy do podsmażonej cebuli, solimy i podlewamy odrobiną wody. Mieszamy,...
4.
...przykrywamy i 15-20 minut dusimy. Często mieszamy i według potrzeby możemy po łyżkach podlewać wodą.
5.
kapusta biała wczesna 250 gramów • czosnek 1 ząbek
Kapustę oczyszczamy, opłukujemy i na grubo trzemy. Obieramy ząbek czosnku.
6.
Do prawie uduszonych ziemniaków dodajemy kapustę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Przykrywamy i 2-3 minutki dusimy.
7.
Ziemniaki z kapustą odkrywamy, zwiększamy podgrzewanie i ziemniaki 5 minut smażymy. Usmażone przewracamy z patelni i podajemy.
8.
Ziemniaki jako samodzielne danie są bardzo smaczne ze szklanką kwaśnego mleka.
Smacznego!