swiatwemnie.pl

Kapuściana sałatka z serem cheddar

     

Ulubiona sałatka Coleslaw, przygotowana ze smacznej chrupiącej młodej kapusty, ze wspaniałym smakiem sera Cheddar. Jest to ten najlepszy dodatek do grillowanego indyczego kotlecika.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula50gramów
Cukier kryształ20gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Kapusta biała wczesna600gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
Majonez100gramów
Marchew200gramów
Ocet balsamiczny2łyżki
Seler150gramów
Ser cheddar150gramów
Sól1łyżeczka

1. 

kapusta biała wczesna 600 g

Kapustę oczyszczamy, myjemy i odstawiamy do odcieczenia. Trzemy na grubo na tarce, albo na drobno kroimy.

2. 

sól 1 łyżeczka

Kapustę wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut. Potem ją delikatnie ugniatamy i jeśli puściła dużo wody, to ją częściowo wylewamy.

3. 

marchew 200 g

Obieramy marchewkę, myjemy i na grubo trzemy.

4. 

seler 150 g

Obieramy seler, myjemy i trzemy na drobno.

5. 

cebula 50 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy.

6. 

cukier kryształ 20 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  ocet balsamiczny 2 łyżki

Warzywa dodajemy do kapusty, Wsypujemy troszkę cukru, pieprz i dodajemy ocet. Mieszamy.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 g  majonez 100 g

Dodajemy kwaśną śmietanę i troszkę majonezu. Mieszamy.

8. 

ser cheddar 150 g

Ser na drobno trzemy i dodajemy do sałatki.

9. 

Sałatkę odstawiamy, najlepiej na noc, do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się