Kapuściana sałatka z serem cheddar

Ulubiona sałatka Coleslaw, przygotowana ze smacznej chrupiącej młodej kapusty, ze wspaniałym smakiem sera Cheddar. Jest to ten najlepszy dodatek do grillowanego indyczego kotlecika.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała wczesna,ser cheddar,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
189 g
Energia porcji
261 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 50 22 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 20 81 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kapusta biała wczesna | 600 174 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
majonez | 100 680 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
ocet balsamiczny | 2 27 | łyżki kcal | |
seler | 150 75 | gramów kcal | |
ser cheddar | 150 605 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
kapusta biała wczesna 600 gramów
Kapustę oczyszczamy, myjemy i odstawiamy do odcieczenia. Trzemy na grubo na tarce, albo na drobno kroimy.

2.
sól 1 łyżeczka
Kapustę wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut. Potem ją delikatnie ugniatamy i jeśli puściła dużo wody, to ją częściowo wylewamy.




6.
cukier kryształ 20 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • ocet balsamiczny 2 łyżki
Warzywa dodajemy do kapusty, Wsypujemy troszkę cukru, pieprz i dodajemy ocet. Mieszamy.

7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • majonez 100 gramów
Dodajemy kwaśną śmietanę i troszkę majonezu. Mieszamy.


9.
Sałatkę odstawiamy, najlepiej na noc, do lodówki.

Smacznego!