PRZEPISY

Deser truskawkowy z mascarpone

Deser truskawkowy z mascarpone

Deser z łagodnym waniliowym kremem mascarpone, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,biszkopty,długie biszkopty,Desery w pucharkach

Desery w pucharkach

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biszkopty-
cukier kryształ200gramów
długie biszkopty-
jajka kurze3sztuki
laska wanilii1sztuka
mascarpone250gramów
mleko tłuste 3,5%750mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
truskawki250gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 200 gramów

W misce mieszamy jajka z cukrem.

2. 

mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów  laska wanilii 1 sztuka

W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec wsypujemy przez sitko mąkę. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.

4. 

mascarpone 250 gramów

Do nadzienia dodajemy mascarpone.

5. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

W małym naczyniu, mikserem ubijamy śmietanę do ubijania.

6. Wypełnianie pucharów

truskawki 250 gramów  biszkopty  długie biszkopty

Puchary do połowy wypełniamy kremem mascarpone, dodajemy biszkopty, drobno pokrojone truskawki, przykrywamy warstwą bitej śmietany a wierzch pucharu ozdabiamy plasterkami truskawek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie