swiatwemnie.pl

Deser truskawkowy z mascarpone

     

Deser z łagodnym waniliowym kremem mascarpone, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 200 gramów

W misce mieszamy jajka z cukrem.

Przygotowanie kremu

2. 

mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów  laska wanilii 1 sztuka

W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec wsypujemy przez sitko mąkę. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.

4. 

mascarpone 250 gramów

Do nadzienia dodajemy mascarpone.

5. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

W małym naczyniu, mikserem ubijamy śmietanę do ubijania.

6. Wypełnianie pucharów

truskawki 250 gramów  biszkopty  długie biszkopty

Puchary do połowy wypełniamy kremem mascarpone, dodajemy biszkopty, drobno pokrojone truskawki, przykrywamy warstwą bitej śmietany a wierzch pucharu ozdabiamy plasterkami truskawek.

Wypełnianie pucharów

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się