Deser truskawkowy z mascarpone

Deser z łagodnym waniliowym kremem mascarpone, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,biszkopty,długie biszkopty,Desery w pucharkach
Desery w pucharkach
Składniki
Składniki
| biszkopty | 0 ??  | kcal  | |
| cukier kryształ | 200 804  | gramów kcal  | |
| długie biszkopty | 0 ??  | kcal  | |
| jajka kurze | 3 264  | sztuki kcal  | |
| laska wanilii | 1 ??  | sztuka kcal  | |
| mascarpone | 250 968  | gramów kcal  | |
| mleko tłuste 3,5% | 750 480  | mililitrów kcal  | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 100 347  | gramów kcal  | |
| truskawki | 250 108  | gramów kcal  | |
| śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778  | mililitrów kcal  | 
Przepis
1. Przygotowanie kremu
jajka kurze 3 sztuki • cukier kryształ 200 gramów
W misce mieszamy jajka z cukrem.

2.
mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów • laska wanilii 1 sztuka
W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec wsypujemy przez sitko mąkę. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.


5. Przygotowanie bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
W małym naczyniu, mikserem ubijamy śmietanę do ubijania.
6. Wypełnianie pucharów
truskawki 250 gramów • biszkopty • długie biszkopty
Puchary do połowy wypełniamy kremem mascarpone, dodajemy biszkopty, drobno pokrojone truskawki, przykrywamy warstwą bitej śmietany a wierzch pucharu ozdabiamy plasterkami truskawek.

Smacznego!






















