swiatwemnie.pl

Deser truskawkowy z mascarpone

Deser z łagodnym waniliowym kremem mascarpone, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

 

Ilość porcji: 7

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 200 g

W misce mieszamy jajka z cukrem.

Przygotowanie kremu

2. 

mleko tłuste 3,5% 750 ml  laska wanilii 1 sztuka

W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g

Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec wsypujemy przez sitko mąkę. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.

4. 

mascarpone 250 g

Do nadzienia dodajemy mascarpone.

5. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

W małym naczyniu, mikserem ubijamy śmietanę do ubijania.

6. Wypełnianie pucharów

truskawki 250 g  biszkopty  długie biszkopty

Puchary do połowy wypełniamy kremem mascarpone, dodajemy biszkopty, drobno pokrojone truskawki, przykrywamy warstwą bitej śmietany a wierzch pucharu ozdabiamy plasterkami truskawek.

Wypełnianie pucharów

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się