PRZEPISY

Czosnkowe ślimaczki

Czosnkowe ślimaczki

Przysmak w sam raz do wina i piwa.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ser Feta,czosnek,czosnek,Słone przekąski,Sezonowe przepisy

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżeczki
czosnek7ząbków
jajka kurze1sztuka
kminek1łyżeczka
majeranek1łyżeczka
mielona czerwona papryka1łyżka
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
ser Feta200gramów
sól1łyżeczka
ziemniaki300gramów
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 2 łyżeczki

W ciepłym mleku mieszamy drożdże i cukier. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (drożdże pojawią się na powierzchni mleka).

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  sól 1 łyżeczka  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Nadzienie

ziemniaki 300 gramów  ser Feta 200 gramów  czosnek 6 ząbków  mielona czerwona papryka 1 łyżka  kminek 1 łyżeczka  majeranek 1 łyżeczka

Nadzienie utworzymy zmieszaniem ubitych ugotowanych ziemniaków z serem, przeciśniętym czosnkiem, czerwoną papryką, kminkiem i majerankiem.

5. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jedną trzecią każdego prostokąta nakładamy nadzienie. Wytwarzamy dwie rolady które kroimy na około 2 cm grube kółeczka.

6. Pieczemy

jajka kurze 1 sztuka  czosnek 1 ząbek

Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na 180 °C 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się