PRZEPISY

Czosnkowe ślimaczki

Czosnkowe ślimaczki

Przysmak w sam raz do wina i piwa.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ser Feta,czosnek,czosnek,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżeczki
czosnek7ząbków
jajka kurze1sztuka
kminek1łyżeczka
majeranek1łyżeczka
mielona czerwona papryka1łyżka
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
ser Feta200gramów
sól1łyżeczka
ziemniaki300gramów
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 2 łyżeczki

W ciepłym mleku mieszamy drożdże i cukier. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (drożdże pojawią się na powierzchni mleka).

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  sól 1 łyżeczka  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Nadzienie

ziemniaki 300 gramów  ser Feta 200 gramów  czosnek 6 ząbków  mielona czerwona papryka 1 łyżka  kminek 1 łyżeczka  majeranek 1 łyżeczka

Nadzienie utworzymy zmieszaniem ubitych ugotowanych ziemniaków z serem, przeciśniętym czosnkiem, czerwoną papryką, kminkiem i majerankiem.

5. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jedną trzecią każdego prostokąta nakładamy nadzienie. Wytwarzamy dwie rolady które kroimy na około 2 cm grube kółeczka.

6. Pieczemy

jajka kurze 1 sztuka  czosnek 1 ząbek

Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na 180 °C 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie