Czosnkowe ślimaczki

Przysmak w sam raz do wina i piwa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ser Feta,czosnek,czosnek,Słone przekąski
Słone przekąski
Pichcił
Ilość porcji
25
Masa porcji
63 g
Energia porcji
159 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 41 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 7 38 | ząbków kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kminek | 1 17 | łyżeczka kcal | |
majeranek | 1 11 | łyżeczka kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 48 | łyżka kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 1780 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
ser Feta | 200 526 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
ziemniaki | 300 276 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie rozczynu
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 2 łyżeczki
W ciepłym mleku mieszamy drożdże i cukier. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (drożdże pojawią się na powierzchni mleka).

2. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • sól 1 łyżeczka • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Nadzienie
ziemniaki 300 gramów • ser Feta 200 gramów • czosnek 6 ząbków • mielona czerwona papryka 1 łyżka • kminek 1 łyżeczka • majeranek 1 łyżeczka
Nadzienie utworzymy zmieszaniem ubitych ugotowanych ziemniaków z serem, przeciśniętym czosnkiem, czerwoną papryką, kminkiem i majerankiem.

5.
Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jedną trzecią każdego prostokąta nakładamy nadzienie. Wytwarzamy dwie rolady które kroimy na około 2 cm grube kółeczka.

6. Pieczemy
jajka kurze 1 sztuka • czosnek 1 ząbek
Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na 180 °C 20 minut.

Smacznego!