swiatwemnie.pl

Czosnkowe ślimaczki

Przysmak w sam raz do wina i piwa.

 

Ilość porcji: 25

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ2łyżeczki
Czosnek7ząbków
Jajka kurze1sztuka
Kminek1łyżeczka
Majeranek1łyżeczka
Mielona czerwona papryka1łyżka
Mleko tłuste 3,5%300mililitrów
Mąka luksusowa pszenna t550500gramów
Olej słonecznikowy100mililitrów
Ser feta200gramów
Sól1łyżeczka
Ziemniaki300gramów
Świeże drożdże42gramów

1. Przygotowanie rozczynu

mleko tłuste 3,5% 100 ml  świeże drożdże 42 g  cukier kryształ 2 łyżeczki

W ciepłym mleku mieszamy drożdże i cukier. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (drożdże pojawią się na powierzchni mleka).

Przygotowanie rozczynu

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  sól 1 łyżeczka  mleko tłuste 3,5% 200 ml  olej słonecznikowy 100 ml

W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

Przygotowanie ciasta

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

4. Nadzienie

ziemniaki 300 g  ser Feta 200 g  czosnek 6 ząbków  mielona czerwona papryka 1 łyżka  kminek 1 łyżeczka  majeranek 1 łyżeczka

Nadzienie utworzymy zmieszaniem ubitych ugotowanych ziemniaków z serem, przeciśniętym czosnkiem, czerwoną papryką, kminkiem i majerankiem.

Nadzienie

5. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jedną trzecią każdego prostokąta nakładamy nadzienie. Wytwarzamy dwie rolady które kroimy na około 2 cm grube kółeczka.

6. Pieczemy

jajka kurze 1 sztuka  czosnek 1 ząbek

Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na 180 °C 20 minut.

Pieczemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się