swiatwemnie.pl

Ciasto miodowo twarogowe

    

Ciasto z delikatnym, prostym spodem i łagodnym twarogowym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  masło 125 gramów  sól  cukier kryształ 40 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, pokrojone masło i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto które odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły płat ( najlepiej między dwoma foliami), płat wkładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Brzegi naciągamy na wysokość około 2 cm.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia

twaróg granulowany 750 gramów  cukier kryształ 150 gramów  masło 100 gramów  skrobia kukurydziana 50 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  miód 4 łyżki

Do mniejszej miski wkładamy twaróg, dodajemy cukier, roztopione masło, żółtka, skrobię i miód.

Przygotowanie twarogowego nadzienia

4. 

Wszystko razem mieszamy.

5. Ubijamy pianę

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę którą delikatnie dodajemy do twarogowego nadzienia. Masę wylewamy na ciasto.

Ubijamy pianę

6. 

W piekarniku nagrzanym na 180 ° pieczemy na złotobrązowy kolor.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się