PRZEPISY

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Maślane klejone ciasteczka maczane w czekoladzie.

przepis,fotoprzepis,skrobia ziemniaczana,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,dżem porzeczkowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier puder

100

388

gramów

kcal

czekolada do gotowania

75

376

gramów

kcal

dżem porzeczkowy

0

??

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

160

556

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

skrobia ziemniaczana

120

92

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

50

156

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

masło 100 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko,...

Dodajemy jajko,......

3. 

skrobia ziemniaczana 120 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów  sól 1 szczypta

...skrobię ziemniaczaną (możemy użyć również kukurydzianą), mąkę i szczyptę soli.

...skrobię ziemniaczaną (możemy użyć...

4. 

Wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto....

5. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę...

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wykrawamy małe prostokąty ozdobną foremką, ewentualnie możemy ciasto na potrzebną wielkość pokroić.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką...

7. 

Wykrojone prostokąty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy prostokąt na jednej stronie dociskamy widelcem.

Wykrojone prostokąty układamy na blachę...

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C....

9. 

dżem porzeczkowy

Połowę z upieczonych ciasteczek smarujemy dżemem...

Połowę z upieczonych ciasteczek smarujemy...

10. 

...i łączymy z drugą połową.

...i łączymy z drugą połową....

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  czekolada do gotowania 75 gramów

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i...

12. 

Ciasteczka do połowy maczamy w czekoladzie...

Ciasteczka do połowy maczamy w czekoladzie......

13. 

...i odstawiamy w chłodne miejsce na kratce do stężenia.

...i odstawiamy w chłodne miejsce na kratce do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się