PRZEPISY

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka

Maślane klejone ciasteczka maczane w czekoladzie.

przepis,fotoprzepis,skrobia ziemniaczana,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,dżem porzeczkowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder100gramów
czekolada do gotowania75gramów
dżem porzeczkowy-
jajka kurze1sztuka
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750160gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
skrobia ziemniaczana120gramów
sól1szczypta
śmietana do ubijania (30-33%)50mililitrów

 

Przepis

1. 

masło 100 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko,...

3. 

skrobia ziemniaczana 120 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów  sól 1 szczypta

...skrobię ziemniaczaną (możemy użyć również kukurydzianą), mąkę i szczyptę soli.

4. 

Wyrabiamy ciasto.

5. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wykrawamy małe prostokąty ozdobną foremką, ewentualnie możemy ciasto na potrzebną wielkość pokroić.

7. 

Wykrojone prostokąty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy prostokąt na jednej stronie dociskamy widelcem.

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem porzeczkowy

Połowę z upieczonych ciasteczek smarujemy dżemem...

10. 

...i łączymy z drugą połową.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  czekolada do gotowania 75 gramów

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.

12. 

Ciasteczka do połowy maczamy w czekoladzie...

13. 

...i odstawiamy w chłodne miejsce na kratce do stężenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się