swiatwemnie.pl

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka

    

Maślane klejone ciasteczka maczane w czekoladzie.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

masło 100 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko,...

3. 

skrobia ziemniaczana 120 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów  sól 1 szczypta

...skrobię ziemniaczaną (możemy użyć również kukurydzianą), mąkę i szczyptę soli.

4. 

Wyrabiamy ciasto.

5. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wykrawamy małe prostokąty ozdobną foremką, ewentualnie możemy ciasto na potrzebną wielkość pokroić.

7. 

Wykrojone prostokąty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy prostokąt na jednej stronie dociskamy widelcem.

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem porzeczkowy

Połowę z upieczonych ciasteczek smarujemy dżemem...

10. 

...i łączymy z drugą połową.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  czekolada do gotowania 75 gramów

W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.

12. 

Ciasteczka do połowy maczamy w czekoladzie...

13. 

...i odstawiamy w chłodne miejsce na kratce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się