swiatwemnie.pl

Miodowe pierniczki

Tradycyjny przepis na smaczne bożonarodzeniowe miodowe pierniczki. Z podanej ilości składników można upiec około 1,5 kg pierników.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
cukier puder320gramów
cynamon mielony2łyżeczki
goździki mielone1łyżeczka
jajka kurze4sztuki
masło250gramów
miód4łyżki
mąka chlebowa pszenna T750800gramów
soda oczyszczona1łyżeczka

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 800 g  masło 250 g  cukier puder 320 g  miód 4 łyżki  jajka kurze 4 sztuki  cynamon mielony 2 łyżeczki  goździki mielone 1 łyżeczka  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do dużej miski dajemy mąkę, na kawałki pokrojone masło, cukier puder, miód i jajka. Do ciasta dodajemy cynamon, goździki i sodę oczyszczoną. Wszystko ugniatamy ręcznie, aż do momentu, gdy ciasto zacznie się przyklejać do palców. Gotowe ciasto odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Przygotowanie ciasta

2. Wałkowanie ciasta

Ciasto dzielimy na części, które stopniowo rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy różne bożonarodzeniowe motywy.

Wałkowanie ciasta

3. Wykrawamy i kładziemy na blachę

Wykrojone pierniki układamy na natłuszczonej blasze (ewentualnie można użyć papieru na pieczenie). Pierniki na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wykrawamy i kładziemy na blachę

4. Dekorowanie

Dekorujemy makiem, ziarnami słonecznika, rodzynkami, sezamem i orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe).

Dekorowanie

5. Przechowywanie

Pierniki po upieczeniu umieszczamy do wcześniej przygotowanego pudełka. Gdy wystygną wkładamy między nie 1/4 rozkrajanego jabłka, które potem, w zależności od potrzeby, wymieniamy. Uważamy, aby nie zaczęło pleśnieć. Dzięki kawałkom jabłka, pierniki zostaną miękkie i delikatne. Pierniki możemy również przechowywać w chłodnym miejscu bez dodatku jabłka, ale przed ich podaniem, należy je przenieść do mniejszego pojemnika, do którego trzeba dodać jabłko, od którego pierniki zmiękną.

Przechowywanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się