swiatwemnie.pl

Miodowe pierniczki

     

Tradycyjny przepis na smaczne bożonarodzeniowe miodowe pierniczki. Z podanej ilości składników można upiec około 1,5 kg pierników.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

stredná

 

 

 
 
Cukier puder320gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Goździki mielone1łyżeczka
Jajka kurze4sztuki
Masło250gramów
Miód4łyżki
Mąka chlebowa pszenna t750800gramów
Soda oczyszczona1łyżeczka

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 800 g  masło 250 g  cukier puder 320 g  miód 4 łyżki  jajka kurze 4 sztuki  cynamon mielony 2 łyżeczki  goździki mielone 1 łyżeczka  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do dużej miski dajemy mąkę, na kawałki pokrojone masło, cukier puder, miód i jajka. Do ciasta dodajemy cynamon, goździki i sodę oczyszczoną. Wszystko ugniatamy ręcznie, aż do momentu, gdy ciasto zacznie się przyklejać do palców. Gotowe ciasto odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Przygotowanie ciasta

2. Wałkowanie ciasta

Ciasto dzielimy na części, które stopniowo rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy różne bożonarodzeniowe motywy.

Wałkowanie ciasta

3. Wykrawamy i kładziemy na blachę

Wykrojone pierniki układamy na natłuszczonej blasze (ewentualnie można użyć papieru na pieczenie). Pierniki na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wykrawamy i kładziemy na blachę

4. Dekorowanie

Dekorujemy makiem, ziarnami słonecznika, rodzynkami, sezamem i orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe).

Dekorowanie

5. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 170 °C.

6. Przechowywanie

Pierniki po upieczeniu umieszczamy do wcześniej przygotowanego pudełka. Gdy wystygną wkładamy między nie 1/4 rozkrajanego jabłka, które potem, w zależności od potrzeby, wymieniamy. Uważamy, aby nie zaczęło pleśnieć. Dzięki kawałkom jabłka, pierniki zostaną miękkie i delikatne. Pierniki możemy również przechowywać w chłodnym miejscu bez dodatku jabłka, ale przed ich podaniem, należy je przenieść do mniejszego pojemnika, do którego trzeba dodać jabłko, od którego pierniki zmiękną.

Przechowywanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się