Orzechowe sztangielki
Ulubiony bożonarodzeniowy smakołyk dla małych i dużych.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,cukier puder,cukier puder,białko jajka,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier puder | 460 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mielone orzechy włoskie | 210 | gramów | |
skórka z cytryny | - |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mielone orzechy włoskie 210 gramów • cukier puder 210 gramów • skórka z cytryny • jajka kurze 1 sztuka
Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej cukrem desce.
3. Przygotowanie polewy
białko jajka 2 sztuki • cukier puder 250 gramów
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i mieszamy. Polewę rozsmarowujemy po cieście i czekamy aż zaschnie.
4.
Kroimy na sztangielki, nożem namoczonym w wodzie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną masłem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160°C. Po całkowitym ostygnięciu na blasze układamy w pudełeczku, do którego wkładamy kawałek jabłka, aby sztangielki delikatnie zmiękły.
Smacznego!