swiatwemnie.pl

Orzechowe sztangielki

     

Ulubiony bożonarodzeniowy smakołyk dla małych i dużych.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mielone orzechy włoskie 210 g  cukier puder 210 g  skórka z cytryny  jajka kurze 1 sztuka

Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej cukrem desce.

3. Przygotowanie polewy

białko jajka 2 sztuki  cukier puder 250 g

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i mieszamy. Polewę rozsmarowujemy po cieście i czekamy aż zaschnie.

Przygotowanie polewy

4. 

Kroimy na sztangielki, nożem namoczonym w wodzie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną masłem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160°C. Po całkowitym ostygnięciu na blasze układamy w pudełeczku, do którego wkładamy kawałek jabłka, aby sztangielki delikatnie zmiękły.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się