Kokosanki

Suchy wypiek o smaku kokosowym. Klasyczny przysmak bożonarodzeniowych stołów.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa (00 extra),wiórki kokosowe,cukier puder,cukier puder,masło,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 250 970 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka luksusowa (00 extra) | 600 2088 | gramów kcal | |
wiórki kokosowe | 250 1733 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 600 gramów • wiórki kokosowe 250 gramów • cukier puder 250 gramów • masło 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Ze wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto.

2. Formowanie ciasta
Następnie ciasto przeciskamy przez ozdobną foremkę zainstalowaną w maszynce do mięsa.

3.
Jeżeli nie posiadamy ozdobnej foremki na maszynkę, możemy wykrawać kokosanki przy pomocy klasycznych foremek.

4. Pieczenie
Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze przez 6 - 8 minut w temperaturze 150°-180° C.

5. Zdobienie
cukier waniliowy • cukier puder
Jeszcze ciepłe kokosanki obtaczamy z każdej strony w mieszance z cukru pudru i cukru waniliowego.

Smacznego!