swiatwemnie.pl

Kruche linieckie ciasteczka

    

Tradycyjne, ulubione, kruche ciasteczka o smaku waniliowym, połączone śliwkowym powidłem z cynamonem, które od razu pokochacie.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 560 gramów  cukier puder 200 gramów  masło 330 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier waniliowy 2 opakowania  skórka z cytryny 1 łyżeczka

Wszystkie składniki razem mieszamy i tworzymy gładkie ciasto, które odkładamy w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.

2. 

Wykrawamy foremką różne kształty tak, aby górna część była z dziurką a dolna pełna.

3. 

Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C około 7 minut, muszą być jasne.

4. 

dżem śliwkowy 400 gramów  cukier cynamonowy 2 łyżeczki

Mieszamy śliwkowe powidło z cukrem cynamonowym.

5. 

Na dolną część smarujemy powidło i przykrywamy górną częścią..

6. 

cukier waniliowy  cukier puder

Tak złączone ciasteczka obtaczamy w mieszance z cukru waniliowego i cukru pudru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się