Kruche linieckie ciasteczka
Tradycyjne, ulubione, kruche ciasteczka o smaku waniliowym, połączone śliwkowym powidłem z cynamonem, które od razu pokochacie.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,cukier waniliowy,cukier waniliowy,dżem śliwkowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 2 | łyżeczki | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 2 | opakowania | |
cukier waniliowy | - | ||
dżem śliwkowy | 400 | gramów | |
masło | 330 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 560 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 560 gramów • cukier puder 200 gramów • masło 330 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • cukier waniliowy 2 opakowania • skórka z cytryny 1 łyżeczka
Wszystkie składniki razem mieszamy i tworzymy gładkie ciasto, które odkładamy w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.

2.
Wykrawamy foremką różne kształty tak, aby górna część była z dziurką a dolna pełna.

3.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C około 7 minut, muszą być jasne.

4.
dżem śliwkowy 400 gramów • cukier cynamonowy 2 łyżeczki
Mieszamy śliwkowe powidło z cukrem cynamonowym.

5.
Na dolną część smarujemy powidło i przykrywamy górną częścią..

6.
cukier waniliowy • cukier puder
Tak złączone ciasteczka obtaczamy w mieszance z cukru waniliowego i cukru pudru.

Smacznego!