Bryndzowe pogacze

Chrupiące słone pogacze z bryndzowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Przekąski
Słone przekąski
Pichcił
Ilość porcji
25
Masa porcji
58 g
Energia porcji
198 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
bryndza | 250 688 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | mililitrów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 1780 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • masło 250 gramów • bryndza 250 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, bryndzę, żółtka, śmietanę i sól.

3.
Dodajemy wyrośnięty rozczyn.

4.
Wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka. Ciasto jest elastyczne, klei się.

6.
jajka kurze 1 sztuka
Kółeczka odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i na blasze z papierem do pieczenia pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!