PRZEPISY

Bryndzowe pogacze

Bryndzowe pogacze

Chrupiące słone pogacze z bryndzowego ciasta.

przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bryndza250gramów
cukier kryształ1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
masło250gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
sól1łyżeczka
świeże drożdże42gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  masło 250 gramów  bryndza 250 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, bryndzę, żółtka, śmietanę i sól.

3. 

Dodajemy wyrośnięty rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka. Ciasto jest elastyczne, klei się.

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Kółeczka odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i na blasze z papierem do pieczenia pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie