PRZEPISY

Bryndzowe pogacze

Bryndzowe pogacze

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Chrupiące słone pogacze z bryndzowego ciasta.

przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

25

Masa porcji

58 g

Energia porcji

198 kcal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bryndza

250

688

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

200

320

mililitrów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

500

1780

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

żółtko jajka

2

114

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  masło 250 gramów  bryndza 250 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, bryndzę, żółtka, śmietanę i sól.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy...

3. 

Dodajemy wyrośnięty rozczyn.

Dodajemy wyrośnięty rozczyn....

4. 

Wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe...

5. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka. Ciasto jest elastyczne, klei się.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej...

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Kółeczka odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i na blasze z papierem do pieczenia pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.

Kółeczka odstawiamy jeszcze na 15 minut do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się