Migdałowe pierniczki

Oryginalne pierniczki o zapachu świąt.
przepis,fotoprzepis,migdały,migdały,masło,przyprawa do piernika,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
60
Masa porcji
15 g
Energia porcji
61 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
cukier puder | 70 272 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 70 514 | gramów kcal | |
migdały | 200 1158 | gramów kcal | |
miód | 120 394 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
przyprawa do piernika | 12 38 | gramów kcal | |
rum | 1 36 | łyżka kcal | |
soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis

2.
migdały 80 gramów
Migdały krótko gotujemy, wodę odcedzamy, migdały obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier puder 70 gramów • przyprawa do piernika 12 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
W misce mieszamy zmielone migdały, mąkę, cukier, przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.


6.
Ciekłą masę dolewamy do sypkiej i mieszamy łychą.

7.
Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ręką, zapakowujemy w folię spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

8.
Odleżane ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy różne kształty.

9.
jajka kurze 1 sztuka
Wkrojone kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

10.
Pierniczki ozdabiamy przygotowanymi migdałami.

11.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!