swiatwemnie.pl

Migdałowe pierniczki

Migdałowe pierniczki

    

Oryginalne pierniczki o zapachu świąt.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

migdały 120 gramów

Migdały mielimy razem ze skorupką.

2. 

migdały 80 gramów

Migdały krótko gotujemy, wodę odcedzamy, migdały obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę.

3. 

miód 120 gramów  masło 70 gramów

W wodnej kąpieli roztapiamy masło i miód.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier puder 70 gramów  przyprawa do piernika 12 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

W misce mieszamy zmielone migdały, mąkę, cukier, przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  rum 1 łyżka

W roztopionym maśle z miodem mieszamy jajko i rum.

6. 

Ciekłą masę dolewamy do sypkiej i mieszamy łychą.

7. 

Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ręką, zapakowujemy w folię spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

8. 

Odleżane ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy różne kształty.

9. 

jajka kurze 1 sztuka

Wkrojone kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

10. 

Pierniczki ozdabiamy przygotowanymi migdałami.

11. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

cukier puder70gramów
jajka kurze2sztuki
masło70gramów
migdały200gramów
miód120gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
przyprawa do piernika12gramów
rum1łyżka
soda oczyszczona½łyżeczki

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się