swiatwemnie.pl

Migdałowe pierniczki

    

Oryginalne pierniczki o zapachu świąt.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

 

cukier puder70gramów
jajka kurze2sztuki
masło70gramów
migdały200gramów
miód120gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
przyprawa do piernika12gramów
rum1łyżka
soda oczyszczona½łyżeczki

1. 

migdały 120 gramów

Migdały mielimy razem ze skorupką.

2. 

migdały 80 gramów

Migdały krótko gotujemy, wodę odcedzamy, migdały obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę.

3. 

miód 120 gramów  masło 70 gramów

W wodnej kąpieli roztapiamy masło i miód.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier puder 70 gramów  przyprawa do piernika 12 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

W misce mieszamy zmielone migdały, mąkę, cukier, przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  rum 1 łyżka

W roztopionym maśle z miodem mieszamy jajko i rum.

6. 

Ciekłą masę dolewamy do sypkiej i mieszamy łychą.

7. 

Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ręką, zapakowujemy w folię spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

8. 

Odleżane ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy różne kształty.

9. 

jajka kurze 1 sztuka

Wkrojone kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

10. 

Pierniczki ozdabiamy przygotowanymi migdałami.

11. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się