swiatwemnie.pl

Orzechowe księżyce

     

Kruche, trwałe ciasteczka świąteczne.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mielone orzechy włoskie 125 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 125 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Do miski ważymy orzechy, mąkę i cukier. Dodajemy pokrojone masło i sodę oczyszczoną.

2. 

Wyrabiamy zwarte ciasto i na 30 minut odkładamy w chłodne miejsce.

3. 

Foremkę na rogaliki owijamy w folię spożywczą.

4. 

Z ciasta wytwarzamy walec o średnicy 2,5 cm i kroimy go na około 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek wciskamy do foremki...

5. 

... i wyciągamy, w dostatecznych odstępach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

czekolada do gotowania 150 gramów  margaryna 15 gramów

Czekoladę łamiemy do głębszego garnuszka, dodajemy troszkę 100% stężonej roślinnej margaryny na polewy i w ciepłej wodzie rozpuszczamy. W polewie maczamy jeden koniec księżyca, wytwarzając czapeczkę i kładziemy na kratkę.

8. 

cukiernicze ozdoby - gwiazdeczki

Czekoladowe czapeczki posypujemy drobnymi gwiazdkami cukierniczymi albo innymi ozdobami.

9. 

Księżycom możemy dorysować, pędzelkiem namoczonym w czekoladzie, oczy i usta :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się