swiatwemnie.pl

Orzechowe księżyce

     

Kruche, trwałe ciasteczka świąteczne.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mielone orzechy włoskie 125 g  mąka chlebowa pszenna T750 150 g  cukier puder 80 g  masło 125 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Do miski ważymy orzechy, mąkę i cukier. Dodajemy pokrojone masło i sodę oczyszczoną.

2. 

Wyrabiamy zwarte ciasto i na 30 minut odkładamy w chłodne miejsce.

3. 

Foremkę na rogaliki owijamy w folię spożywczą.

4. 

Z ciasta wytwarzamy walec o średnicy 2,5 cm i kroimy go na około 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek wciskamy do foremki...

5. 

... i wyciągamy, w dostatecznych odstępach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

czekolada do gotowania 150 g  margaryna 15 g

Czekoladę łamiemy do głębszego garnuszka, dodajemy troszkę 100% stężonej roślinnej margaryny na polewy i w ciepłej wodzie rozpuszczamy. W polewie maczamy jeden koniec księżyca, wytwarzając czapeczkę i kładziemy na kratkę.

8. 

cukiernicze ozdoby - gwiazdeczki

Czekoladowe czapeczki posypujemy drobnymi gwiazdkami cukierniczymi albo innymi ozdobami.

9. 

Księżycom możemy dorysować, pędzelkiem namoczonym w czekoladzie, oczy i usta :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się