Borówkowe ciasto
Proste ciasto pełne soczystych borówek. Podajemy do herbaty albo kawy.
przepis,fotoprzepis,borówki,jajka kurze,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
borówki | 300 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 5 | sztuk | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 7 | gramów |
Przepis
1.
borówki 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk
Borówki przebieramy i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy gęstą pianę.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 7 gramów
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4.
Wymieszane żółtka dodajemy do przygotowanej piany.

5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Głęboką mniejszą blachę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do niej przygotowane biszkoptowe ciasto. Na ciasto równomiernie sypiemy borówki.

6.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 15 minut.


Smacznego!