PRZEPISY

Borówkowe ciasto

Borówkowe ciasto

Proste ciasto pełne soczystych borówek. Podajemy do herbaty albo kawy.

przepis,fotoprzepis,borówki,jajka kurze,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

borówki300gramów
cukier puder80gramów
cukier puder-
jajka kurze5sztuk
masło-
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia7gramów

 

Przepis

1. 

borówki 300 gramów  jajka kurze 5 sztuk

Borówki przebieramy i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

cukier puder 80 gramów

Żółtka ubijamy z cukrem.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 7 gramów

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

Wymieszane żółtka dodajemy do przygotowanej piany.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Głęboką mniejszą blachę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do niej przygotowane biszkoptowe ciasto. Na ciasto równomiernie sypiemy borówki.

6. 

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 15 minut.

7. 

cukier puder

Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem i ostudzone kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie