PRZEPISY

Biskupski bochenek z karmelowym likierem

Biskupski bochenek z karmelowym likierem

Smaczne wielkanocne ciasto.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,proszek do pieczenia,likier karmelowy,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ50gramów
cukier puder60gramów
cukier waniliowy24gramów
czekolada50gramów
likier karmelowy100mililitrów
masło120gramów
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
proszek do pieczenia3łyżeczki
sól-
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

masło 120 gramów  cukier puder 60 gramów  cukier waniliowy 24 gramów  sól

Masło, cukier, waniliowy cukier i szczyptę soli mieszamy na pianę.

2. 

żółtko jajka 2 sztuki  czekolada 50 gramów

Mieszając, po jednym dodajemy żółtka i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów  proszek do pieczenia 3 łyżeczki  likier karmelowy 100 mililitrów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodajemy do maślanej masy mąkę i likier karmelowy. Wszystko razem mieszamy.

4. Dodajemy ubitą pianę

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 50 gramów

Z białek ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier. Pianę z cukrem dodajemy do ciasta.

5. 

Wszystko razem mieszamy i wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką prostokątnej małej formy. Pieczemy w temperaturze 150° C przez 40 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie