swiatwemnie.pl

Biskupski bochenek z karmelowym likierem

    

Smaczne wielkanocne ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

białko jajka2sztuki
cukier kryształ50gramów
cukier puder60gramów
cukier waniliowy24gramów
czekolada50gramów
likier karmelowy100mililitrów
masło120gramów
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
proszek do pieczenia3łyżeczki
sól-
żółtko jajka2sztuki

1. Przygotowanie ciasta

masło 120 gramów  cukier puder 60 gramów  cukier waniliowy 24 gramów  sól

Masło, cukier, waniliowy cukier i szczyptę soli mieszamy na pianę.

Przygotowanie ciasta

2. 

żółtko jajka 2 sztuki  czekolada 50 gramów

Mieszając, po jednym dodajemy żółtka i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów  proszek do pieczenia 3 łyżeczki  likier karmelowy 100 mililitrów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodajemy do maślanej masy mąkę i likier karmelowy. Wszystko razem mieszamy.

4. Dodajemy ubitą pianę

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 50 gramów

Z białek ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier. Pianę z cukrem dodajemy do ciasta.

Dodajemy ubitą pianę

5. 

Wszystko razem mieszamy i wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką prostokątnej małej formy. Pieczemy w temperaturze 150° C przez 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się