swiatwemnie.pl

Biskupski bochenek z karmelowym likierem

Smaczne wielkanocne ciasto.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Białko jajka2sztuki
Cukier kryształ50gramów
Cukier puder60gramów
Cukier waniliowy24gramów
Czekolada50gramów
Likier karmelowy100mililitrów
Masło120gramów
Mąka luksusowa pszenna t550120gramów
Proszek do pieczenia3łyżeczki
Sólg
Żółtko jajka2sztuki

1. Przygotowanie ciasta

masło 120 g  cukier puder 60 g  cukier waniliowy 24 g  sól

Masło, cukier, waniliowy cukier i szczyptę soli mieszamy na pianę.

Przygotowanie ciasta

2. 

żółtko jajka 2 sztuki  czekolada 50 g

Mieszając, po jednym dodajemy żółtka i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 g  proszek do pieczenia 3 łyżeczki  likier karmelowy 100 ml

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodajemy do maślanej masy mąkę i likier karmelowy. Wszystko razem mieszamy.

4. Dodajemy ubitą pianę

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 50 g

Z białek ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier. Pianę z cukrem dodajemy do ciasta.

Dodajemy ubitą pianę

5. 

Wszystko razem mieszamy i wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką prostokątnej małej formy. Pieczemy w temperaturze 150° C przez 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się