Biskupski bochenek z karmelowym likierem

Smaczne wielkanocne ciasto.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,proszek do pieczenia,likier karmelowy,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 24 87 | gramów kcal | |
czekolada | 50 257 | gramów kcal | |
likier karmelowy | 100 310 | mililitrów kcal | |
masło | 120 881 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 428 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 3 12 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
masło 120 gramów • cukier puder 60 gramów • cukier waniliowy 24 gramów • sól
Masło, cukier, waniliowy cukier i szczyptę soli mieszamy na pianę.

2.
żółtko jajka 2 sztuki • czekolada 50 gramów
Mieszając, po jednym dodajemy żółtka i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów • proszek do pieczenia 3 łyżeczki • likier karmelowy 100 mililitrów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodajemy do maślanej masy mąkę i likier karmelowy. Wszystko razem mieszamy.

4. Dodajemy ubitą pianę
białko jajka 2 sztuki • cukier kryształ 50 gramów
Z białek ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier. Pianę z cukrem dodajemy do ciasta.

5.
Wszystko razem mieszamy i wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką prostokątnej małej formy. Pieczemy w temperaturze 150° C przez 40 minut.

Smacznego!