swiatwemnie.pl

Bałkański kołacz z francuskiego ciasta

     

Burek - bałkańskie serowe słone ciasto. Tradycyjnie przygotowuje się ze specjalnego sera filo. Jego wersja w cieście francuskim jest równie smaczna.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ser bałkański 200 g

Ser na grubo trzemy.

2. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 60 g  jajka kurze 1 sztuka  czosnek 2 ząbki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Dodajemy jogurt, jajko, dwa ząbki obranego, przeciśniętego czosnku i pieprz. Mieszamy.

3. 

ciasto francuskie 275 g

Ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia rozwijamy i troszeczkę delikatnie rozwałkowujemy. Kroimy je na trzy równe paski po szerokości. Pasy stopniowo napełniały nadzieniem a brzegi smarujemy jajkiem. Na każdy pasek idzie 1/3 nadzienia. Brzegi dociskamy do siebie...

4. 

jajka kurze 1 sztuka  masło

...i pierwszy pas przenosimy i układamy na kształt ślimaka na środku formy posmarowanej masłem. Ciasto jest kruche, z łatwością się rwie, dlatego podczas pracy z nim podkładamy długi szeroki nóż. Jeśli wam nadzienie z niego wycieka, nie szkodzi, po upieczeniu wszystko się połączy. Do pierwszego ślimaka dołączamy kolejne pasy. Kołacza smarujemy roztrzepanym jajkiem.

5. 

Jeśli używamy tortową formę dołączamy brzeg.

6. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się