Bałkański kołacz z francuskiego ciasta

Burek - bałkańskie serowe słone ciasto. Tradycyjnie przygotowuje się ze specjalnego ciasta filo. Jego wersja w cieście francuskim jest równie smaczna.
przepis,fotoprzepis,ser bałkański,Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta ›Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 60 42 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
ser bałkański | 200 520 | gramów kcal |
Przepis

2.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 60 gramów • jajka kurze 1 sztuka • czosnek 2 ząbki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy jogurt, jajko, dwa ząbki obranego, przeciśniętego czosnku i pieprz. Mieszamy.

3.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia rozwijamy i troszeczkę delikatnie rozwałkowujemy. Kroimy je na trzy równe paski po szerokości. Pasy stopniowo napełniały nadzieniem a brzegi smarujemy jajkiem. Na każdy pasek idzie 1/3 nadzienia. Brzegi dociskamy do siebie...

4.
jajka kurze 1 sztuka • masło
...i pierwszy pas przenosimy i układamy na kształt ślimaka na środku formy posmarowanej masłem. Ciasto jest kruche, z łatwością się rwie, dlatego podczas pracy z nim podkładamy długi szeroki nóż. Jeśli wam nadzienie z niego wycieka, nie szkodzi, po upieczeniu wszystko się połączy. Do pierwszego ślimaka dołączamy kolejne pasy. Kołacza smarujemy roztrzepanym jajkiem.

5.
Jeśli używamy tortową formę dołączamy brzeg.

6.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!