swiatwemnie.pl

Naleśniki z wątrobianym pasztetem

    

Wspaniałe naleśniki ze słonym serowo-wątrobianym farszem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

biały jogurt2łyżki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czerwona cebula80gramów
mleko półtłuste 1,5%550mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
oliwa2łyżki
sól-
sól½łyżeczki
twardy ser120gramów
woda mineralna500mililitrów
wątróbka z kurczaka500gramów
żelatyna spożywcza2łyżeczki

1. Naleśniki

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  woda mineralna 500 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  sól

Z mleka, wody, oleju i mąki ze szczyptą soli smażymy na suchej patelni naleśniki.

Naleśniki

2. Wątrobiany pasztet

oliwa 2 łyżki  czerwona cebula 80 gramów  wątróbka z kurczaka 500 gramów

Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy umytą, pozbawioną błon, pokrojoną wątróbkę. Smażymy na miękko (około 6-8 minut).

Wątrobiany pasztet

3. 

żelatyna spożywcza 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  twardy ser 120 gramów  biały jogurt 2 łyżki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Żelatynę rozpuszczamy w letnim mleku. Ser trzemy, dodajemy do niego jogurt, sól, pieprz, średnio ostudzoną wątróbkę i dolewamy żelatynę.

4. 

Blenderem miksujemy delikatnie grudkowatą wątrobianą masę. Odkładamy ją na 2-3 godziny do lodówki.

5. 

Wystudzoną masę smarujemy na naleśniki, które klasycznie zawijamy. Na jeden naleśnik smarujemy około 1,5 stołowej łyżki masy. Wymieniona ilość wystarczy na 12 naleśników.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się