swiatwemnie.pl

Domowy jogurt

     

Przygotowanie domowego jogurtu, który jest o wiele smaczniejszy i tańszy niż jego bracia ze sklepów.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Biały jogurt3łyżki
Mleko tłuste 3,5%1litr

1. Przygotowanie mleka

mleko tłuste 3,5% 1 litr

Świeże mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy go do temperatury 82-85°C.

Przygotowanie mleka

2. 

Podgrzane mleko przelewamy do czystego plastikowego naczynia, które wcześniej dobrze opłukaliśmy wrzącą wodą, dobrze się zamyka i nadaje się do przechowywania żywności. Możemy go wlać również do szklanego naczynia, lub porcelanowego, do którego mamy nadające się, nie metalowe wieczko. Mleko ostudzamy do temperatury 48-50°C.

3. Jogurtowa bakteria

biały jogurt 3 łyżki

Do mleka ostudzonego na żądaną temperaturę dodajemy 3 łyżki stołowe białego jogurtu z żywymi mikroorganizmami. Do wyroby pierwszego jogurty zdobywamy dobrej jakości biały jogurt. Przy wyrobie kolejnych dawek z wyrobionego już jogurtu zawsze odkładamy sobie 3 łyżki stołowe, które użyjemy na przygotowanie kolejnego jogurtu. Po określonym czasie dobrze jest znów użyć nowego jogurtu jak na początku przy pierwszym. Mleko z jogurtem mieszamy, pojemnik zamykamy.

Jogurtowa bakteria

4. Tworzenie jogurtu

Do przenośnej lodówki (chłodzącego plastikowego pudełka, lodówki kempingowej) wkładamy grubszy koc. Do pudełka wkładamy pojemnik z jogurtem. Pudełko zamykamy. Tworzenie jogurtu przebiega około 5 godzin.

Tworzenie jogurtu

5. 

Po tym czasie pojemnik z gotowym jogurtem wyciągamy, i wkładamy do kuchennej lodówki. W ten sposób przygotowany jogurt konsumujemy 5 - 7 dni.

6. Podajemy, używamy

Jogurt możemy podawać z owocowym dżemem, który do jogurtu po prostu wkładamy, ewentualnie wymieszamy. Możemy do niego dodać płatki owsiane i świeże owoce. Z czystego jogurtu przygotowujemy też dressingi smakowe, lub używamy go do śmietanowych zup zamiast śmietany.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się