Ziemniaki z kurkumą
Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,przyprawa kurkuma,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
czerwona cebula | 100 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | 1 | łyżeczka | |
sól himalajska różowa | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
3.
masło 50 gramów • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki
Na rozgrzane masło dodajemy przyprawy i zostawiamy na chwilę by uwolniły swój aromat.
4.
Dodajemy cebulą i krótko smażymy.
5.
sól himalajska różowa 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów
Dodajemy ziemniaki i sól, dolewamy wodę, mieszamy ...
6.
... i pod pokrywką, często mieszając, dusimy przez około 20 minut do miękkości.
Smacznego!