PRZEPISY

Ziemniaki z kurkumą

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,przyprawa kurkuma,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Dodatki ziemniaczane

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

24 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czerwona cebula100gramów
masło50gramów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma1łyżeczka
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
sól himalajska różowa1łyżeczka
sól himalajska różowa-
woda100mililitrów
ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1 kilogram

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

2. 

czerwona cebula 100 gramów

Cebulę obieramy i kroimy.

3. 

masło 50 gramów  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki

Na rozgrzane masło dodajemy przyprawy i zostawiamy na chwilę by uwolniły swój aromat.

4. 

Dodajemy cebulą i krótko smażymy.

5. 

sól himalajska różowa 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Dodajemy ziemniaki i sól, dolewamy wodę, mieszamy ...

6. 

... i pod pokrywką, często mieszając, dusimy przez około 20 minut do miękkości.

7. 

sól himalajska różowa

Odkrywamy i wyłączamy ogień. Według smaku dosalamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie