Pączki pełnoziarniste
Pączki, które podczas smażenia nie wchłaniają prawie w ogóle oleju. Najlepsze są świeże z dżemem truskawkowym ale i bez niego.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka pełnoziarnista,rum,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | - | ||
dżem owocowy | - | ||
dżem truskawkowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
mąka pełnoziarnista | 350 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
rum | 4 | łyżki | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na pączki
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • mąka pełnoziarnista 350 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 30 gramów • rum 4 łyżki
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier oraz jedną łyżeczkę z odważonej mąki. Wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło i rum. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte.
2.
Po wyrośnięciu ciasta stolnicę posypujemy mąką a następnie ciasto równomiernie wałkujemy na około 1,5 cm grubość.
3. Wykrawanie pączków
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą garnuszka lub szklanki o większej średnicy wykrawamy pączki. W każdym pączku robimy palcem wgłębienie do środka.
4. Smażenie pączków
olej do frytek • olej słonecznikowy
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią pączki. Zawsze zaczynamy od strony z wgłębieniem. Smażymy, obracamy i smażymy z drugiej strony. Wykładamy na talerz.
5.
cukier puder • cukier waniliowy
Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, pączki.
6.
dżem truskawkowy • dżem owocowy
Podajemy z truskawkowym lub innym dżemem którym wypełniamy wgłębienie w pączku. Smakują dobrze także bez dżemu, tylko obtoczone w cukrze. Podana porcja starczy na przygotowanie około 30 pączków.
Smacznego!