swiatwemnie.pl

Pączki pełnoziarniste

    

Pączki, które podczas smażenia nie wchłaniają prawie w ogóle oleju. Najlepsze są świeże z dżemem truskawkowym ale i bez niego.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. Przygotowanie ciasta na pączki

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  mąka pełnoziarnista 350 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 30 gramów  rum 4 łyżki

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier oraz jedną łyżeczkę z odważonej mąki. Wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło i rum. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte.

Przygotowanie ciasta na pączki

2. 

Po wyrośnięciu ciasta stolnicę posypujemy mąką a następnie ciasto równomiernie wałkujemy na około 1,5 cm grubość.

3. Wykrawanie pączków

Z rozwałkowanego ciasta za pomocą garnuszka lub szklanki o większej średnicy wykrawamy pączki. W każdym pączku robimy palcem wgłębienie do środka.

Wykrawanie pączków

4. Smażenie pączków

olej do frytek  olej słonecznikowy

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią pączki. Zawsze zaczynamy od strony z wgłębieniem. Smażymy, obracamy i smażymy z drugiej strony. Wykładamy na talerz.

Smażenie pączków

5. 

cukier puder  cukier waniliowy

Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, pączki.

6. 

dżem truskawkowy  dżem owocowy

Podajemy z truskawkowym lub innym dżemem którym wypełniamy wgłębienie w pączku. Smakują dobrze także bez dżemu, tylko obtoczone w cukrze. Podana porcja starczy na przygotowanie około 30 pączków.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się