PRZEPISY

Wielkanocny makowy bochenek

Wielkanocny makowy bochenek

Czeskie ciasto "Mazaniec" wypełnione makowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

bułka tarta1łyżka
cukier kryształ60gramów
cukier kryształ-
cukier puder80gramów
cukier puder-
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze3sztuki
mak-
mak mielony150gramów
miękki twaróg 20% tłuszczu200gramów
mleko tłuste 3,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
mąka chlebowa pszenna T7500
skórka z cytryny1łyżka
sól-
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Makowe nadzienie

mak mielony 150 gramów  cukier kryształ 60 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  bułka tarta 1 łyżka  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów

Mielony mak, cukier, cynamon oraz bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem. Masę mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

2. 

mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier puder 80 gramów  jajka kurze 2 sztuki  miękki twaróg 20% tłuszczu 200 gramów  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  sól  skórka z cytryny 1 łyżka

W garnuszku z odrobiną ciepłego mleka mieszamy drożdże oraz 1/2 łyżki stołowej cukru, robimy rozczyn. Do miski sypiemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, twaróg, mleko, szczyptę soli, rozczyn i skórkę z cytryny.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Mieszamy ciasto, posypujemy go mąką, formujemy na kształt bochenka i zostawiamy do wyrośnięcia.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięty bochenek rękoma rozciągamy łagodnie na boki na stolnicy posypanej mąką, w ten sposób powstanie okrąg o średnicy około 30 - 35 cm. Do środka okręgu wkładamy nadzienie i rozsmarowujemy je tak, aby zostało czyste ciasto po brzegach (około 5 cm).

5. 

Czyste brzegi łączymy...

6. 

...i formujemy bochenek.

7. 

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączona część była na spodzie.

8. 

jajka kurze 1 sztuka  mak

Cały bochenek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy mąką a w środku lekko nacinamy kształt krzyża. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170°C przez 50 minut.

9. 

Po pierwszych 30 minutach pieczenia możemy według potrzeby ciasto przykryć folią aluminiową (jeśli szybko ciemnieje) i tak przykryte dopiekać.

10. 

cukier puder

Upieczone posypujemy cukrem, zostawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy i podajemy. Jest wyjątkowo smaczny gdy posmarujemy go wiśniowym dżemem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie