Wielkanocny makowy bochenek

Czeskie ciasto "Mazaniec" wypełnione makowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
bułka tarta | 1 56 | łyżka kcal | |
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mak | 0 ?? | kcal | |
mak mielony | 150 812 | gramów kcal | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 200 196 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 350 225 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
skórka z cytryny | 1 11 | łyżka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Makowe nadzienie
mak mielony 150 gramów • cukier kryształ 60 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • bułka tarta 1 łyżka • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów
Mielony mak, cukier, cynamon oraz bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem. Masę mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

2.
mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • miękki twaróg 20% tłuszczu 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • sól • skórka z cytryny 1 łyżka
W garnuszku z odrobiną ciepłego mleka mieszamy drożdże oraz 1/2 łyżki stołowej cukru, robimy rozczyn. Do miski sypiemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, twaróg, mleko, szczyptę soli, rozczyn i skórkę z cytryny.

3.
Mieszamy ciasto, posypujemy go mąką, formujemy na kształt bochenka i zostawiamy do wyrośnięcia.

4.
Wyrośnięty bochenek rękoma rozciągamy łagodnie na boki na stolnicy posypanej mąką, w ten sposób powstanie okrąg o średnicy około 30 - 35 cm. Do środka okręgu wkładamy nadzienie i rozsmarowujemy je tak, aby zostało czyste ciasto po brzegach (około 5 cm).

5.
Czyste brzegi łączymy...

6.
...i formujemy bochenek.

7.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączona część była na spodzie.

8.
jajka kurze 1 sztuka • mak
Cały bochenek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy mąką a w środku lekko nacinamy kształt krzyża. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170°C przez 50 minut.

9.
Po pierwszych 30 minutach pieczenia możemy według potrzeby ciasto przykryć folią aluminiową (jeśli szybko ciemnieje) i tak przykryte dopiekać.

10.
Upieczone posypujemy cukrem, zostawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy i podajemy. Jest wyjątkowo smaczny gdy posmarujemy go wiśniowym dżemem.

Smacznego!