PRZEPISY

Wielkanocny makowy bochenek

Wielkanocny makowy bochenek

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Czeskie ciasto "Mazaniec" wypełnione makowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bułka tarta

1

56

łyżka

kcal

cukier kryształ

60

242

gramów

kcal

cukier kryształ

0

??

kcal

cukier puder

80

311

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cynamon mielony

1

13

łyżeczka

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

mak

0

??

kcal

mak mielony

150

812

gramów

kcal

miękki twaróg 20% tłuszczu

200

196

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

350

225

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

500

1735

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

skórka z cytryny

1

11

łyżka

kcal

sól

0

??

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. Makowe nadzienie

mak mielony 150 gramów  cukier kryształ 60 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  bułka tarta 1 łyżka  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów

Mielony mak, cukier, cynamon oraz bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem. Masę mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Mielony mak, cukier, cynamon oraz bułkę tartą...

2. 

mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier puder 80 gramów  jajka kurze 2 sztuki  miękki twaróg 20% tłuszczu 200 gramów  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  sól  skórka z cytryny 1 łyżka

W garnuszku z odrobiną ciepłego mleka mieszamy drożdże oraz 1/2 łyżki stołowej cukru, robimy rozczyn. Do miski sypiemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, twaróg, mleko, szczyptę soli, rozczyn i skórkę z cytryny.

W garnuszku z odrobiną ciepłego mleka mieszamy...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Mieszamy ciasto, posypujemy go mąką, formujemy na kształt bochenka i zostawiamy do wyrośnięcia.

Mieszamy ciasto, posypujemy go mąką, formujemy...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięty bochenek rękoma rozciągamy łagodnie na boki na stolnicy posypanej mąką, w ten sposób powstanie okrąg o średnicy około 30 - 35 cm. Do środka okręgu wkładamy nadzienie i rozsmarowujemy je tak, aby zostało czyste ciasto po brzegach (około 5 cm).

Wyrośnięty bochenek rękoma rozciągamy...

5. 

Czyste brzegi łączymy...

Czyste brzegi łączymy......

6. 

...i formujemy bochenek.

...i formujemy bochenek....

7. 

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączona część była na spodzie.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną...

8. 

jajka kurze 1 sztuka  mak

Cały bochenek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy mąką a w środku lekko nacinamy kształt krzyża. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170°C przez 50 minut.

Cały bochenek smarujemy roztrzepanym jajkiem,...

9. 

Po pierwszych 30 minutach pieczenia możemy według potrzeby ciasto przykryć folią aluminiową (jeśli szybko ciemnieje) i tak przykryte dopiekać.

Po pierwszych 30 minutach pieczenia możemy...

10. 

cukier puder

Upieczone posypujemy cukrem, zostawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy i podajemy. Jest wyjątkowo smaczny gdy posmarujemy go wiśniowym dżemem.

Upieczone posypujemy cukrem, zostawiamy do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się