Jabłkowo-makowe oczy
![Jabłkowo-makowe oczy](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001042/img_pl_4x3/jablkowo-makowe-oczy_00180.jpg)
Smaczny i soczysty podwójny strudel.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mak,mak,Strudle
Strudle
Składniki
Składniki
bułka tarta | 2 | łyżki | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jabłka | 800 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak | 150 | gramów | |
mak | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
płatki żytnie | 40 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów |
Przepis
1. Jabłkowe nadzienie
jabłka 800 gramów • rodzynki 100 gramów
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubo. Rodzynki myjemy i odstawiamy namoczone w wodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7113.jpg)
2.
płatki żytnie 40 gramów
Płatki mielimy, dosypujemy je do jabłek i mieszamy. Na chwilkę odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7114.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7115.jpg)
4. Makowe nadzienie
mak 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów
Mak mielimy, zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do ostudzenia i dodajemy do niego cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7117.jpg)
5. Ciasto
ciasto francuskie 400 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na wielki kwadrat (40x40 cm). Wzdłuż i po środku smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Do każdego prostokąta, które nam wytworzyło jajko, sypiemy po łyżce bułki tartej. Bułkę tartą rozsypujemy po jajko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7120.jpg)
6. Nadziewanie
bułka tarta 2 łyżki
Na bułkę tartą nanosimy jabłkowe nadzienie. Na jabłkowe nadzienie rozkładamy makowe.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7122.jpg)
7.
Ciasto z nadzieniem zawijamy od brzegów do środka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7123.jpg)
8.
Wytworzony podwójny strudel ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7124.jpg)
9.
... ostrożnie przenosimy na papier, albo podkładkę, do pieczenia. Papier ze strudlem wciągamy na blachę. Strudel smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nie mielonym makiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7126.jpg)
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Upieczony podwójny strudel posypujemy przesianym cukrem pudrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001042/small/IMG_7130.jpg)
Smacznego!