swiatwemnie.pl

Jabłkowo-makowe oczy

     

Smaczny i soczysty podwójny strudel.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Bułka tarta2łyżki
Ciasto francuskie400gramów
Cukier kryształ120gramów
Cukier puder
Jabłka800gramów
Jajka kurze1sztuka
Mak150gramów
Mak
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Płatki żytnie40gramów
Rodzynki100gramów

1. Jabłkowe nadzienie

jabłka 800 g  rodzynki 100 g

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubo. Rodzynki myjemy i odstawiamy namoczone w wodzie.

Jabłkowe nadzienie

2. 

płatki żytnie 40 g

Płatki mielimy, dosypujemy je do jabłek i mieszamy. Na chwilkę odstawiamy.

3. 

cukier kryształ 40 g

Do jabłek dodajemy odcedzone rodzynki i cukier.

4. Makowe nadzienie

mak 150 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cukier kryształ 80 g

Mak mielimy, zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do ostudzenia i dodajemy do niego cukier.

Makowe nadzienie

5. Ciasto

ciasto francuskie 400 g  jajka kurze 1 sztuka

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na wielki kwadrat (40x40 cm). Wzdłuż i po środku smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Do każdego prostokąta, które nam wytworzyło jajko, sypiemy po łyżce bułki tartej. Bułkę tartą rozsypujemy po jajko.

Ciasto

6. Nadziewanie

bułka tarta 2 łyżki

Na bułkę tartą nanosimy jabłkowe nadzienie. Na jabłkowe nadzienie rozkładamy makowe.

Nadziewanie

7. 

Ciasto z nadzieniem zawijamy od brzegów do środka.

8. 

Wytworzony podwójny strudel ...

9. 

mak

... ostrożnie przenosimy na papier, albo podkładkę, do pieczenia. Papier ze strudlem wciągamy na blachę. Strudel smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nie mielonym makiem.

10. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Upieczony podwójny strudel posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się