PRZEPISY

Jabłkowo-makowe oczy

Jabłkowo-makowe oczy

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Smaczny i soczysty podwójny strudel.

przepis,fotoprzepis,jabłka,mak,mak,Strudle,Sezonowe przepisy

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bułka tarta

2

112

łyżki

kcal

ciasto francuskie

400

1600

gramów

kcal

cukier kryształ

120

483

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

jabłka

800

488

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

mak

150

812

gramów

kcal

mak

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

50

24

mililitrów

kcal

płatki żytnie

40

136

gramów

kcal

rodzynki

100

284

gramów

kcal

 

Przepis

1. Jabłkowe nadzienie

jabłka 800 gramów  rodzynki 100 gramów

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubo. Rodzynki myjemy i odstawiamy namoczone w wodzie.

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubo....

2. 

płatki żytnie 40 gramów

Płatki mielimy, dosypujemy je do jabłek i mieszamy. Na chwilkę odstawiamy.

Płatki mielimy, dosypujemy je do jabłek i...

3. 

cukier kryształ 40 gramów

Do jabłek dodajemy odcedzone rodzynki i cukier.

Do jabłek dodajemy odcedzone rodzynki i cukier....

4. Makowe nadzienie

mak 150 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów

Mak mielimy, zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do ostudzenia i dodajemy do niego cukier.

Mak mielimy, zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy...

5. Ciasto

ciasto francuskie 400 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na wielki kwadrat (40x40 cm). Wzdłuż i po środku smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Do każdego prostokąta, które nam wytworzyło jajko, sypiemy po łyżce bułki tartej. Bułkę tartą rozsypujemy po jajko.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy...

6. Nadziewanie

bułka tarta 2 łyżki

Na bułkę tartą nanosimy jabłkowe nadzienie. Na jabłkowe nadzienie rozkładamy makowe.

Na bułkę tartą nanosimy jabłkowe nadzienie. Na...

7. 

Ciasto z nadzieniem zawijamy od brzegów do środka.

Ciasto z nadzieniem zawijamy od brzegów do...

8. 

Wytworzony podwójny strudel ...

Wytworzony podwójny strudel ......

9. 

mak

... ostrożnie przenosimy na papier, albo podkładkę, do pieczenia. Papier ze strudlem wciągamy na blachę. Strudel smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nie mielonym makiem.

... ostrożnie przenosimy na papier, albo...

10. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Upieczony podwójny strudel posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się