swiatwemnie.pl

Jabłkowo-makowe oczy

    

Smaczny i soczysty podwójny strudel.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta2łyżki
ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ120gramów
cukier puder-
jabłka800gramów
jajka kurze1sztuka
mak150gramów
mak-
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
płatki żytnie40gramów
rodzynki100gramów

1. Jabłkowe nadzienie

jabłka 800 gramów  rodzynki 100 gramów

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubo. Rodzynki myjemy i odstawiamy namoczone w wodzie.

Jabłkowe nadzienie

2. 

płatki żytnie 40 gramów

Płatki mielimy, dosypujemy je do jabłek i mieszamy. Na chwilkę odstawiamy.

3. 

cukier kryształ 40 gramów

Do jabłek dodajemy odcedzone rodzynki i cukier.

4. Makowe nadzienie

mak 150 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów

Mak mielimy, zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do ostudzenia i dodajemy do niego cukier.

Makowe nadzienie

5. Ciasto

ciasto francuskie 400 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na wielki kwadrat (40x40 cm). Wzdłuż i po środku smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Do każdego prostokąta, które nam wytworzyło jajko, sypiemy po łyżce bułki tartej. Bułkę tartą rozsypujemy po jajko.

Ciasto

6. Nadziewanie

bułka tarta 2 łyżki

Na bułkę tartą nanosimy jabłkowe nadzienie. Na jabłkowe nadzienie rozkładamy makowe.

Nadziewanie

7. 

Ciasto z nadzieniem zawijamy od brzegów do środka.

8. 

Wytworzony podwójny strudel ...

9. 

mak

... ostrożnie przenosimy na papier, albo podkładkę, do pieczenia. Papier ze strudlem wciągamy na blachę. Strudel smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nie mielonym makiem.

10. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Upieczony podwójny strudel posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się