PRZEPISY

Jabłkowo twarogowa strucla z suszonymi śliwkami

Jabłkowo twarogowa strucla z suszonymi śliwkami

Przepis na ulubioną jabłkowo twarogową struclę z ciasta francuskiego wzbogaconą suszonymi śliwkami.

przepis,fotoprzepis,jabłka,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,śliwki suszone,Strudle

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta50gramów
ciasto francuskie275gramów
cukier kryształ2łyżki
cukier kryształ50gramów
cukier puder-
cukier waniliowy24gramów
cynamon mielony½łyżeczki
jabłka5sztuk
jajka kurze1sztuka
jajka kurze-
masło25gramów
sok z cytryny1łyżeczka
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
śliwki suszone15sztuk

 

Przepis

1. 

jabłka 5 sztuk  sok z cytryny 1 łyżeczka

Jabłka myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniały.

2. 

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  cukier waniliowy 24 gramów  cynamon mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Twaróg mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem, cynamonem i jajkiem.

3. 

ciasto francuskie 275 gramów

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto francuskie.

4. 

śliwki suszone 15 sztuk  masło 25 gramów  cukier kryształ 50 gramów  bułka tarta 50 gramów

Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmarowujemy uprzednio przygotowane twarogowe nadzienie, warstwujemy starte jabłka, które posypujemy cukrem i bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy na kawałki pokrojone suszone śliwki i na koniec układamy kawałki masła.

5. 

jajka kurze

Ciasto zawijamy w struclę, wierzch przebijamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. 

Pieczemy w 180°C około 20 minut na złoty kolor.

7. 

cukier puder

Jeszcze ciepłą struclę posypujemy przesianym cukrem pudrem.

8. 

Smacznego :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie