swiatwemnie.pl

Jabłkowo twarogowa strucla z suszonymi śliwkami

     

Przepis na ulubioną jabłkowo twarogową struclę z ciasta francuskiego wzbogaconą suszonymi śliwkami.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

jabłka 5 sztuk  sok z cytryny 1 łyżeczka

Jabłka myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniały.

2. 

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 g  cukier kryształ 2 łyżki  cukier waniliowy 24 g  cynamon mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Twaróg mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem, cynamonem i jajkiem.

3. 

ciasto francuskie 275 g

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto francuskie.

4. 

śliwki suszone 15 sztuk  masło 25 g  cukier kryształ 50 g  bułka tarta 50 g

Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmarowujemy uprzednio przygotowane twarogowe nadzienie, warstwujemy starte jabłka, które posypujemy cukrem i bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy na kawałki pokrojone suszone śliwki i na koniec układamy kawałki masła.

5. 

jajka kurze

Ciasto zawijamy w struclę, wierzch przebijamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. 

Pieczemy w 180°C około 20 minut na złoty kolor.

7. 

cukier puder

Jeszcze ciepłą struclę posypujemy przesianym cukrem pudrem.

8. 

Smacznego :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się