Jabłkowo twarogowa strucla z suszonymi śliwkami

Przepis na ulubioną jabłkowo twarogową struclę z ciasta francuskiego wzbogaconą suszonymi śliwkami.
przepis,fotoprzepis,jabłka,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,śliwki suszone,Strudle
Strudle
Składniki
Składniki
bułka tarta | 50 187 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 24 87 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 5 458 | sztuk kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
masło | 25 184 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 1 2 | łyżeczka kcal | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 425 | gramów kcal | |
śliwki suszone | 15 ?? | sztuk kcal |
Przepis
1.
jabłka 5 sztuk • sok z cytryny 1 łyżeczka
Jabłka myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniały.

2.
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • cukier waniliowy 24 gramów • cynamon mielony ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Twaróg mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem, cynamonem i jajkiem.


4.
śliwki suszone 15 sztuk • masło 25 gramów • cukier kryształ 50 gramów • bułka tarta 50 gramów
Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmarowujemy uprzednio przygotowane twarogowe nadzienie, warstwujemy starte jabłka, które posypujemy cukrem i bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy na kawałki pokrojone suszone śliwki i na koniec układamy kawałki masła.

5.
Ciasto zawijamy w struclę, wierzch przebijamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6.
Pieczemy w 180°C około 20 minut na złoty kolor.


8.
Smacznego :)

Smacznego!