Śliwkowo twarogowy strudel
![Śliwkowo twarogowy strudel](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001254/img_pl_4x3/sliwkowo-twarogowy-strudel_00180.jpg)
Prosty i szybki strudel z gotowego ciasta - ręcznie rozciąganego ciasta na strudel.
przepis,fotoprzepis,śliwkowy kompot,twaróg mielony,Strudle
Strudle
Kategorie
Strudle
Składniki
Składniki
bułka tarta | 50 | gramów | |
ciasto na strudel ręcznie rozciągane | 190 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 40 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
śliwkowy kompot | 700 | gramów |
Przepis
1.
ciasto na strudel ręcznie rozciągane 190 gramów • masło 40 gramów
Ciasto na strudel (4 szt) rozpakowujemy i kładziemy dwa i dwa płaty na siebie. Na ciasto trzemy masło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5091.jpg)
2.
bułka tarta 50 gramów • śliwkowy kompot 700 gramów
Posypujemy bułką tartą, na każde ciasto 25 gramów. Równomiernie rozkładamy odcedzone, pokrojone, kompotowe śliwki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5093.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5095.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5098.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5100.jpg)
6.
Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi zaginamy pod strudle, całe smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5102.jpg)
7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 15-20 minut. Ciepłe strudle po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem. Zostawiamy do ostudzenia i na skos kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001254/small/IMG_5104.jpg)
Smacznego!