Śliwkowo twarogowy strudel
Prosty i szybki strudel z gotowego ciasta - ręcznie rozciąganego ciasta na strudel.
przepis,fotoprzepis,śliwkowy kompot,twaróg mielony,Strudle
Strudle
Kategorie
Strudle
Składniki
Składniki
bułka tarta | 50 | gramów | |
ciasto na strudel ręcznie rozciągane | 190 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 40 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
śliwkowy kompot | 700 | gramów |
Przepis
1.
ciasto na strudel ręcznie rozciągane 190 gramów • masło 40 gramów
Ciasto na strudel (4 szt) rozpakowujemy i kładziemy dwa i dwa płaty na siebie. Na ciasto trzemy masło.

2.
bułka tarta 50 gramów • śliwkowy kompot 700 gramów
Posypujemy bułką tartą, na każde ciasto 25 gramów. Równomiernie rozkładamy odcedzone, pokrojone, kompotowe śliwki.




6.
Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi zaginamy pod strudle, całe smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.

7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 15-20 minut. Ciepłe strudle po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem. Zostawiamy do ostudzenia i na skos kroimy.

Smacznego!