swiatwemnie.pl

Śliwkowo twarogowy strudel

     

Prosty i szybki strudel z gotowego ciasta - ręcznie rozciąganego ciasta na strudel.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ciasto na strudel ręcznie rozciągane 190 gramów  masło 40 gramów

Ciasto na strudel (4 szt) rozpakowujemy i kładziemy dwa i dwa płaty na siebie. Na ciasto trzemy masło.

2. 

bułka tarta 50 gramów  śliwkowy kompot 700 gramów

Posypujemy bułką tartą, na każde ciasto 25 gramów. Równomiernie rozkładamy odcedzone, pokrojone, kompotowe śliwki.

3. 

cukier kryształ 100 gramów

Śliwki posypujemy na połowę rozdzielonym cukrem.

4. 

twaróg mielony 500 gramów

Na śliwki łyżką rozdzielamy twaróg. Po 250 g na każde ciasto.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i strudle zawijamy.

6. 

Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi zaginamy pod strudle, całe smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.

7. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 15-20 minut. Ciepłe strudle po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem. Zostawiamy do ostudzenia i na skos kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się