swiatwemnie.pl

Śliwkowo twarogowy strudel

     

Prosty i szybki strudel z gotowego ciasta - ręcznie rozciąganego ciasta na strudel.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ciasto na strudel ręcznie rozciągane 190 g  masło 40 g

Ciasto na strudel (4 szt) rozpakowujemy i kładziemy dwa i dwa płaty na siebie. Na ciasto trzemy masło.

2. 

bułka tarta 50 g  śliwkowy kompot 700 g

Posypujemy bułką tartą, na każde ciasto 25 gramów. Równomiernie rozkładamy odcedzone, pokrojone, kompotowe śliwki.

3. 

cukier kryształ 100 g

Śliwki posypujemy na połowę rozdzielonym cukrem.

4. 

twaróg mielony 500 g

Na śliwki łyżką rozdzielamy twaróg. Po 250 g na każde ciasto.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i strudle zawijamy.

6. 

Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi zaginamy pod strudle, całe smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.

7. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 15-20 minut. Ciepłe strudle po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem. Zostawiamy do ostudzenia i na skos kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się