Miękkie pierniczki

Nie pieczecie na święta zbyt dużo? Pieczecie przeważnie jeden dzień przed Wigilią? Dobrze się składa bo mamy dla Was prosty przepis na kilkanaście sztuk od razu miękkich pierniczków. Bo przecież bez pierniczków nie może być świąt!
przepis,fotoprzepis,miód,przyprawa do piernika,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
masło | 75 551 | gramów kcal | |
miód | 3 148 | łyżki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
przyprawa do piernika | 1 16 | łyżeczka kcal | |
soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • miód 3 łyżki • masło 75 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier puder 100 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2.
Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wykrawamy serduszka, lub inne kształty.

4.
Wykrojone kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy orzechami.

5.
Pieczemy 7 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!