PRZEPISY

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Nie pieczecie na święta zbyt dużo? Pieczecie przeważnie jeden dzień przed Wigilią? Dobrze się składa bo mamy dla Was prosty przepis na kilkanaście sztuk od razu miękkich pierniczków. Bo przecież bez pierniczków nie może być świąt!

przepis,fotoprzepis,miód,przyprawa do piernika,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder100gramów
jajka kurze2sztuki
jajka kurze-
masło75gramów
miód3łyżki
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
przyprawa do piernika1łyżeczka
soda oczyszczona½łyżeczki

 

Przepis

1. 

jajka kurze 2 sztuki  miód 3 łyżki  masło 75 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier puder 100 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wykrawamy serduszka, lub inne kształty.

4. 

jajka kurze

Wykrojone kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy orzechami.

5. 

Pieczemy 7 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie