Szparagi z sezamem
Doskonały przysmak ze zdrowej szparagi.
przepis,fotoprzepis,szparagi zielone,ziarna sezamu,czarny sezam,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
czarny sezam | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 3 | ząbki | |
korzeń imbiru | 20 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
skrobia kukurydziana | ½ | łyżeczki | |
sos sojowy | 2 | łyżki | |
szparagi zielone | 500 | gramów | |
woda | 150 | mililitrów | |
ziarna sezamu | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
czosnek 3 ząbki • korzeń imbiru 20 gramów • ziarna sezamu 1 łyżeczka • czarny sezam 1 łyżeczka
Obieramy czosnek i imbir, na drobno kroimy. Nasionka sezamu krótko smażymy na suchej patelni.
3.
sos sojowy 2 łyżki • woda 100 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • skrobia kukurydziana ½ łyżeczki
Sojowy sos mieszamy w wodzie razem z cukrem i odrobiną skrobi kukurydzianej.
5.
Wlewamy przygotowany sojowy sos, mieszamy i dodajemy szparagi.
6.
woda 50 mililitrów
Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 6-8 minut). Podczas duszenia kilka razy mieszamy. Według potrzeby, możemy podlać odrobiną wody.
7.
Szparagi wyciągamy, sos mieszamy i polewamy nim porcje serwowanej szparagi. Każdą porcję posypujemy przygotowanymi nasionkami sezamu.
Smacznego!