Szparagi z sezamem

Doskonały przysmak ze zdrowej szparagi.
przepis,fotoprzepis,szparagi zielone,ziarna sezamu,czarny sezam,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
388 g
Energia porcji
305 kcal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
czarny sezam | 1 27 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
korzeń imbiru | 20 6 | gramów kcal | |
oliwa | 3 396 | łyżki kcal | |
skrobia kukurydziana | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sos sojowy | 2 42 | łyżki kcal | |
szparagi zielone | 500 75 | gramów kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
ziarna sezamu | 1 29 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
czosnek 3 ząbki • korzeń imbiru 20 gramów • ziarna sezamu 1 łyżeczka • czarny sezam 1 łyżeczka
Obieramy czosnek i imbir, na drobno kroimy. Nasionka sezamu krótko smażymy na suchej patelni.


3.
sos sojowy 2 łyżki • woda 100 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • skrobia kukurydziana ½ łyżeczki
Sojowy sos mieszamy w wodzie razem z cukrem i odrobiną skrobi kukurydzianej.


5.
Wlewamy przygotowany sojowy sos, mieszamy i dodajemy szparagi.

6.
woda 50 mililitrów
Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 6-8 minut). Podczas duszenia kilka razy mieszamy. Według potrzeby, możemy podlać odrobiną wody.

7.
Szparagi wyciągamy, sos mieszamy i polewamy nim porcje serwowanej szparagi. Każdą porcję posypujemy przygotowanymi nasionkami sezamu.

Smacznego!