swiatwemnie.pl

Szparagi z sezamem

     

Doskonały przysmak ze zdrowej szparagi.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier kryształ½łyżeczki
Czarny sezam1łyżeczka
Czosnek3ząbki
Korzeń imbiru20gramów
Oliwa3łyżki
Skrobia kukurydziana½łyżeczki
Sos sojowy2łyżki
Szparagi zielone500gramów
Woda150mililitrów
Ziarna sezamu1łyżeczka

1. 

czosnek 3 ząbki  korzeń imbiru 20 g  ziarna sezamu 1 łyżeczka  czarny sezam 1 łyżeczka

Obieramy czosnek i imbir, na drobno kroimy. Nasionka sezamu krótko smażymy na suchej patelni.

2. 

szparagi zielone 500 g

Szparagi dobrze myjemy (nie obieramy) i odcinamy końcówki.

3. 

sos sojowy 2 łyżki  woda 100 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  skrobia kukurydziana ½ łyżeczki

Sojowy sos mieszamy w wodzie razem z cukrem i odrobiną skrobi kukurydzianej.

4. 

oliwa 3 łyżki

Na patelni rozgrzewamy olej i chwilkę na nim smażymy czosnek i imbir.

5. 

Wlewamy przygotowany sojowy sos, mieszamy i dodajemy szparagi.

6. 

woda 50 ml

Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 6-8 minut). Podczas duszenia kilka razy mieszamy. Według potrzeby, możemy podlać odrobiną wody.

7. 

Szparagi wyciągamy, sos mieszamy i polewamy nim porcje serwowanej szparagi. Każdą porcję posypujemy przygotowanymi nasionkami sezamu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się