PRZEPISY

Piankowe kruche ciasteczka

Piankowe kruche ciasteczka

Delikatne chrupiące ciasteczka, których nie może zabraknąć na waszym świątecznym stole.

przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier puder350gramów
cukier waniliowy8gramów
czekolada do gotowania50gramów
dżem wiśniowy-
jajka kurze1sztuka
masło280gramów
mielone orzechy włoskie100gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sok z cytryny-
sól-
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 280 gramów  cukier puder 150 gramów  sól  mielone orzechy włoskie 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko masło zmięknie dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, zmielone orzechy, waniliowy cukier, proszek do pieczenia, żółtka i całe jajko. Wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.

3. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

cukier puder 200 gramów  sok z cytryny

Do ubitej piany dodajemy kilka kropli soku z cytryny i przesiany cukier. Razem ubijamy na gęsto.

5. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy kółeczka.

6. 

Za pomocą rękawa cukierniczego na każde kółeczko nanosimy cukrową pianę.

7. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

czekolada do gotowania 50 gramów

Nad parą rozpuszczamy czekoladę.

9. 

dżem wiśniowy

Kółeczka spryskujemy roztopioną czekoladą a na środek kładziemy troszkę dżemu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie