swiatwemnie.pl

Piankowe kruche ciasteczka

Piankowe kruche ciasteczka

    

Delikatne chrupiące ciasteczka, których nie może zabraknąć na waszym świątecznym stole.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 280 gramów  cukier puder 150 gramów  sól  mielone orzechy włoskie 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko masło zmięknie dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, zmielone orzechy, waniliowy cukier, proszek do pieczenia, żółtka i całe jajko. Wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.

3. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

cukier puder 200 gramów  sok z cytryny

Do ubitej piany dodajemy kilka kropli soku z cytryny i przesiany cukier. Razem ubijamy na gęsto.

5. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy kółeczka.

6. 

Za pomocą rękawa cukierniczego na każde kółeczko nanosimy cukrową pianę.

7. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

czekolada do gotowania 50 gramów

Nad parą rozpuszczamy czekoladę.

9. 

dżem wiśniowy

Kółeczka spryskujemy roztopioną czekoladą a na środek kładziemy troszkę dżemu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się