Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pichcił
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
Mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
Mąka chlebowa pszenna t750 | 30 | gramów | |
Ocet | |||
Pokrzywa | 40 | gramów | |
Sałata | 160 | gramów | |
Sok z cytryny | |||
Sól | 1 | łyżeczka | |
Woda | 600 | mililitrów | |
Ziemniaki | 250 | gramów | |
Śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
1. Gotujemy ziemniaki
ziemniaki 250 g • woda 600 ml • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości (15-20 min.).
2.
mleko półtłuste 1,5% 350 ml • śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml • mąka chlebowa pszenna T750 30 g • cukier kryształ 1 łyżeczka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Rozczyn dolewamy do ziemniaków i zagotowujemy. Dodajemy troszkę cukru.
4.
Dodajemy je do zupy i krótko gotujemy.
6.
Dodajemy do zupy, mieszamy, odstawiamy z ognia i zupę doprawiamy sokiem z cytryny, albo octem.
Smacznego!