swiatwemnie.pl

Sałatkowa zupa z pokrzywą

Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier kryształ1łyżeczka
Mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75030gramów
Ocet
Pokrzywa40gramów
Sałata160gramów
Sok z cytryny
Sól1łyżeczka
Woda600mililitrów
Ziemniaki250gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. Gotujemy ziemniaki

ziemniaki 250 g  woda 600 ml  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości (15-20 min.).

Gotujemy ziemniaki

2. 

mleko półtłuste 1,5% 350 ml  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 30 g  cukier kryształ 1 łyżeczka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Rozczyn dolewamy do ziemniaków i zagotowujemy. Dodajemy troszkę cukru.

3. 

pokrzywa 40 g

Liście pokrzywy myjemy i na drobno kroimy.

4. 

Dodajemy je do zupy i krótko gotujemy.

5. 

sałata 160 g

Myjemy liście sałaty i kroimy.

6. 

sok z cytryny  ocet

Dodajemy do zupy, mieszamy, odstawiamy z ognia i zupę doprawiamy sokiem z cytryny, albo octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się