swiatwemnie.pl

Sałatkowa zupa z pokrzywą

    

Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
ocet-
pokrzywa40gramów
sałata160gramów
sok z cytryny-
sól1łyżeczka
woda600mililitrów
ziemniaki250gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

ziemniaki 250 gramów  woda 600 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Rozczyn dolewamy do ziemniaków i zagotowujemy. Dodajemy troszkę cukru.

3. 

pokrzywa 40 gramów

Liście pokrzywy myjemy i na drobno kroimy.

4. 

Dodajemy je do zupy i krótko gotujemy.

5. 

sałata 160 gramów

Myjemy liście sałaty i kroimy.

6. 

sok z cytryny  ocet

Dodajemy do zupy, mieszamy, odstawiamy z ognia i zupę doprawiamy sokiem z cytryny, albo octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się