Sałatkowa zupa z pokrzywą

Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
przepis,fotoprzepis,pokrzywa,sałata,Zupy jarzynowe,Wegetariańskie przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 169 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 105 | gramów kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
pokrzywa | 40 17 | gramów kcal | |
sałata | 160 29 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 600 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 250 230 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 600 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2.
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Rozczyn dolewamy do ziemniaków i zagotowujemy. Dodajemy troszkę cukru.


4.
Dodajemy je do zupy i krótko gotujemy.


6.
Dodajemy do zupy, mieszamy, odstawiamy z ognia i zupę doprawiamy sokiem z cytryny, albo octem.

Smacznego!