PRZEPISY

Kruche renifery

Kruche renifery

Ulubione kruche ciasteczka z miłym bożonarodzeniowym motywem. Te się z pewnością rozejdą jako pierwsze!

przepis,fotoprzepis,masło,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder150gramów
cukier waniliowy8gramów
czekolada do gotowania-
dżem morelowy-
jajka kurze1sztuka
masło280gramów
mielone orzechy włoskie100gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sól-
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 280 gramów  cukier puder 150 gramów  sól  mielone orzechy włoskie 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko masło zmięknie dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, waniliowy cukier, proszek do pieczenia, żółtka i całe jajko. Wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy kółeczka.

4. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

dżem morelowy

Połowę upieczonych kółeczek smarujemy dżemem i przykrywamy drugą połową kółeczek.

6. 

czekolada do gotowania

Kruche ciasteczka ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami i czekoladą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie