swiatwemnie.pl

Miodowe gwiazdeczki

     

Kremowe bożonarodzeniowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Miodowe ciasto

cukier kryształ 50 g  masło 50 g  jajka kurze 1 sztuka  miód 3 łyżki

Do mniejszego garnka wsypujemy cukier, dodajemy masło, jajko i miód. Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Miodowe ciasto

2. 

Mniejszy garnek wkładamy do większego i 10 minut, w wodnej kąpieli, zawartość garnka ubijamy. Odstawiamy i ostudzamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy miodową masę i ...

4. 

... wyrabiamy zwarte ciasto. Odstawiamy je do lodówki na dwie godziny.

5. Kremowe nadzienie

mąka chlebowa pszenna T750 30 g  mleko półtłuste 1,5% 90 ml  masło 100 g  cukier puder 70 g  rum 1 łyżka

Mąkę mieszamy w mleku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy krem. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do letniego kremu dodajemy miękkie masło, cukier i rum. Krem wkładamy do lodówki.

Kremowe nadzienie

6. Pieczenie i nadziewanie gwiazdeczek

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm i przy pomocy naszych najmniejszych :-) wykrawamy gwiazdeczki.

Pieczenie i nadziewanie gwiazdeczek

7. 

Gwiazdeczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Zawsze dwie gwiazdeczki łączymy kremem. Kremem smarujemy też wierzch.

9. 

cukrowe posypki kolorowe

Wierzch ozdabiamy posypką cukierniczą. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Potem gwiazdeczki układamy w zamykanym pojemniku i przechowujemy w chłodnym miejscu. Konsumujemy najwcześniej za 3 dni, do wtedy ciasteczka dostatecznie zmiękną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się