Pijane wielkanocne zające
![Pijane wielkanocne zające](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001223/img_pl_4x3/pijane-wielkanocne-zajace_00180.jpg)
Proste i szybkie babeczki dla dużych oblewających.
przepis,fotoprzepis,rum,rum,długie biszkopty,Muffiny,Wielkanoc
Muffiny
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier puder | 160 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
długie biszkopty | 12 | sztuk | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
polewa czekoladowa | 50 | gramów | |
polewa czekoladowa | - | ||
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
rodzynki w czekoladzie | - | ||
rum | 40 | mililitrów | |
rum | - | ||
woda | 10 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Biszkoptowe ciasto na muffiny
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 60 gramów • woda 10 mililitrów
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą na pianę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3799.jpg)
2.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3801.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3805.jpg)
4.
Do foremki na muffiny wsadzamy papierowe koszyczki i równomiernie do nich rozdzielamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3807.jpg)
5.
Pieczemy 10-12 minut w piekarniku w 180°C. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3810.jpg)
6. Rumowy masłowy krem
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów • cukier waniliowy 10 gramów
W mleku mieszamy budyń z cukrem waniliowym. Gotujemy gęsty budyń i w wodnej kąpieli go wystudzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3808.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3813.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3814.jpg)
9.
Dodajemy wystudzony budyń i ubijamy krem. Wkładamy go na 30 minut do zamrażalki żeby stężał. Podczas czasu w zamrażalce kilka razy go mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3819.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3823.jpg)
11.
polewa czekoladowa 50 gramów
Czekoladową polewę rozpuszczamy i polewamy nią biszkopty, wystarczy z jednej strony. Czekoladę odstawiamy do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3825.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3821.jpg)
13.
Krem wyciągamy z zamrażalki, mieszamy i za pomocą łyżki do lodów ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3827.jpg)
14.
... kładziemy na muffiny gałkę kremu. Łyżkę do lodów po każdej gałce maczamy w wodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3829.jpg)
15.
Do kremu (jego tylnej części) wbijamy uszy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3830.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3834.jpg)
17.
Wykałaczkę maczamy do jednej trzeciej w polewie, przekładaniem na zajączku wytwarzamy około noska wąsy. Po każdym wąsie wykałaczkę ponownie maczamy w polewie. Zdobimy kokardką około koszyczków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3881.jpg)
18.
Zajączki możemy przygotować również dla małych oblewających, wtedy oczywiście do nadzienia ani do korpusów nie dodajemy rumu. Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001223/small/IMG_3856.jpg)
Smacznego!