PRZEPISY

Kremowe brzoskwiniowe ciasto

Kremowe brzoskwiniowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

To oto wspaniale pyszne ciasto jest znane również pod nazwą Floryda. Nasz przepis na jego przygotowanie jest świetny i z pewnością was nie zawiedzie.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,cukier kryształ,cukier kryształ,rum,masło,brzoskwinie z kompotu,czekolada 85%,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
brzoskwinie z kompotu500gramów
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ250gramów
cukier puder1łyżka
czekolada 85%-
dżem morelowy1łyżka
masło250gramów
mleko tłuste 3,5%800mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75025gramów
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia½opakowania
rum2łyżki
sól1szczypta
woda4łyżki
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę.

W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę....

2. 

mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów  cukier kryształ 150 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia....

3. 

Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy gęsty krem. Odstawiamy, często mieszając, do wystudzenia. Podczas studzenia przygotowujemy sobie korpus.

Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy...

4. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

5. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia....

7. 

woda 4 łyżki  olej słonecznikowy 2 łyżki

Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na przemian dodajemy mąkę i pianę z białek.

Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na...

8. 

Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (22x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę...

9. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C....

10. 

rum 2 łyżki

Do letniego budyniu dodajemy rum.

Do letniego budyniu dodajemy rum....

11. 

masło 250 gramów

Dodajemy miękkie masło.

Dodajemy miękkie masło....

12. 

brzoskwinie z kompotu 500 gramów

Brzoskwinie kroimy na kawałki.

Brzoskwinie kroimy na kawałki....

13. 

dżem morelowy 1 łyżka

Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia. Obracamy go i kładziemy na blachę, w którym się piekł i który ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy dżemem. Nanosimy połowę nadzienia.

Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia....

14. 

Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i rozsmarowujemy drugą część nadzienia. Na godzinę wkładamy do lodówki do stężenia.

Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i...

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania  cukier puder 1 łyżka

Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli nie lubimy bitej śmietany bez cukru możemy do niej dodać odrobinę cukru.

Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli...

16. 

Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki) napełniamy rękaw cukierniczy z włożonym większym ozdobnym szpicem. Resztę smarujemy na nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.

Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki)...

17. 

czekolada 85%

Czekoladę (najlepiej skrobaczką do warzyw) trzemy.

Czekoladę (najlepiej skrobaczką do warzyw)...

18. 

Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną czekoladą.

Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną...

19. 

Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną.

Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się