Kremowe brzoskwiniowe ciasto
To oto wspaniale pyszne ciasto jest znane również pod nazwą Floryda. Nasz przepis na jego przygotowanie jest świetny i z pewnością was nie zawiedzie.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,cukier kryształ,cukier kryształ,rum,masło,brzoskwinie z kompotu,czekolada 85%,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
brzoskwinie z kompotu | 500 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 250 | gramów | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
czekolada 85% | - | ||
dżem morelowy | 1 | łyżka | |
masło | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 800 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 25 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
rum | 2 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 4 | łyżki | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę.
2.
mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 150 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.
3.
Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy gęsty krem. Odstawiamy, często mieszając, do wystudzenia. Podczas studzenia przygotowujemy sobie korpus.
6.
mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
7.
woda 4 łyżki • olej słonecznikowy 2 łyżki
Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na przemian dodajemy mąkę i pianę z białek.
8.
Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (22x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
9.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.
13.
dżem morelowy 1 łyżka
Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia. Obracamy go i kładziemy na blachę, w którym się piekł i który ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy dżemem. Nanosimy połowę nadzienia.
14.
Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i rozsmarowujemy drugą część nadzienia. Na godzinę wkładamy do lodówki do stężenia.
15.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania • cukier puder 1 łyżka
Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli nie lubimy bitej śmietany bez cukru możemy do niej dodać odrobinę cukru.
16.
Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki) napełniamy rękaw cukierniczy z włożonym większym ozdobnym szpicem. Resztę smarujemy na nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.
18.
Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną czekoladą.
19.
Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną.
Smacznego!