PRZEPISY

Kremowe brzoskwiniowe ciasto

Kremowe brzoskwiniowe ciasto

To oto wspaniale pyszne ciasto jest znane również pod nazwą Floryda. Nasz przepis na jego przygotowanie jest świetny i z pewnością was nie zawiedzie.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,cukier kryształ,cukier kryształ,rum,masło,brzoskwinie z kompotu,czekolada 85%,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
brzoskwinie z kompotu500gramów
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ250gramów
cukier puder1łyżka
czekolada 85%-
dżem morelowy1łyżka
masło250gramów
mleko tłuste 3,5%800mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75025gramów
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia½opakowania
rum2łyżki
sól1szczypta
woda4łyżki
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę.

2. 

mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów  cukier kryształ 150 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

3. 

Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy gęsty krem. Odstawiamy, często mieszając, do wystudzenia. Podczas studzenia przygotowujemy sobie korpus.

4. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

7. 

woda 4 łyżki  olej słonecznikowy 2 łyżki

Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na przemian dodajemy mąkę i pianę z białek.

8. 

Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (22x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

9. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

rum 2 łyżki

Do letniego budyniu dodajemy rum.

11. 

masło 250 gramów

Dodajemy miękkie masło.

12. 

brzoskwinie z kompotu 500 gramów

Brzoskwinie kroimy na kawałki.

13. 

dżem morelowy 1 łyżka

Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia. Obracamy go i kładziemy na blachę, w którym się piekł i który ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy dżemem. Nanosimy połowę nadzienia.

14. 

Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i rozsmarowujemy drugą część nadzienia. Na godzinę wkładamy do lodówki do stężenia.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania  cukier puder 1 łyżka

Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli nie lubimy bitej śmietany bez cukru możemy do niej dodać odrobinę cukru.

16. 

Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki) napełniamy rękaw cukierniczy z włożonym większym ozdobnym szpicem. Resztę smarujemy na nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.

17. 

czekolada 85%

Czekoladę (najlepiej skrobaczką do warzyw) trzemy.

18. 

Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną czekoladą.

19. 

Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie