Kremowe brzoskwiniowe ciasto

To oto wspaniale pyszne ciasto jest znane również pod nazwą Floryda. Nasz przepis na jego przygotowanie jest świetny i z pewnością was nie zawiedzie.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,cukier kryształ,cukier kryształ,rum,masło,brzoskwinie z kompotu,czekolada 85%,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
brzoskwinie z kompotu | 500 315 | gramów kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 74 263 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 250 1005 | gramów kcal | |
cukier puder | 1 39 | łyżka kcal | |
czekolada 85% | 0 ?? | kcal | |
dżem morelowy | 1 36 | łyżka kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 800 512 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 25 87 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 428 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | ½ ?? | opakowania kcal | |
rum | 2 72 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
woda | 4 0 | łyżki kcal | |
śmietan-fix | 2 ?? | opakowania kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 1555 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę.

2.
mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 150 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

3.
Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy gęsty krem. Odstawiamy, często mieszając, do wystudzenia. Podczas studzenia przygotowujemy sobie korpus.



6.
mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

7.
woda 4 łyżki • olej słonecznikowy 2 łyżki
Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na przemian dodajemy mąkę i pianę z białek.

8.
Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (22x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

9.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.




13.
dżem morelowy 1 łyżka
Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia. Obracamy go i kładziemy na blachę, w którym się piekł i który ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy dżemem. Nanosimy połowę nadzienia.

14.
Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i rozsmarowujemy drugą część nadzienia. Na godzinę wkładamy do lodówki do stężenia.

15.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania • cukier puder 1 łyżka
Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli nie lubimy bitej śmietany bez cukru możemy do niej dodać odrobinę cukru.

16.
Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki) napełniamy rękaw cukierniczy z włożonym większym ozdobnym szpicem. Resztę smarujemy na nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.


18.
Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną czekoladą.

19.
Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną.

Smacznego!