PRZEPISY

Kremowe brzoskwiniowe ciasto

Kremowe brzoskwiniowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

To oto wspaniale pyszne ciasto jest znane również pod nazwą Floryda. Nasz przepis na jego przygotowanie jest świetny i z pewnością was nie zawiedzie.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,cukier kryształ,cukier kryształ,rum,masło,brzoskwinie z kompotu,czekolada 85%,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

brzoskwinie z kompotu

500

315

gramów

kcal

budyń waniliowy w proszku

74

263

gramów

kcal

cukier kryształ

250

1005

gramów

kcal

cukier puder

1

39

łyżka

kcal

czekolada 85%

0

??

kcal

dżem morelowy

1

36

łyżka

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

800

512

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

25

87

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

120

428

gramów

kcal

olej słonecznikowy

2

270

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

½

??

opakowania

kcal

rum

2

72

łyżki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

4

0

łyżki

kcal

śmietan-fix

2

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę.

W mleku mieszamy budyń w proszku i mąkę....

2. 

mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów  cukier kryształ 150 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia....

3. 

Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy gęsty krem. Odstawiamy, często mieszając, do wystudzenia. Podczas studzenia przygotowujemy sobie korpus.

Dolewamy wymieszany budyń z mąką i gotujemy...

4. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

5. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia....

7. 

woda 4 łyżki  olej słonecznikowy 2 łyżki

Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na przemian dodajemy mąkę i pianę z białek.

Do ubitych jajek dodajemy wodę, olej i na...

8. 

Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (22x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę...

9. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C....

10. 

rum 2 łyżki

Do letniego budyniu dodajemy rum.

Do letniego budyniu dodajemy rum....

11. 

masło 250 gramów

Dodajemy miękkie masło.

Dodajemy miękkie masło....

12. 

brzoskwinie z kompotu 500 gramów

Brzoskwinie kroimy na kawałki.

Brzoskwinie kroimy na kawałki....

13. 

dżem morelowy 1 łyżka

Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia. Obracamy go i kładziemy na blachę, w którym się piekł i który ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy dżemem. Nanosimy połowę nadzienia.

Z upieczonego korpusu usuwamy papier do pieczenia....

14. 

Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i rozsmarowujemy drugą część nadzienia. Na godzinę wkładamy do lodówki do stężenia.

Na pierwszą warstwę rozkładamy brzoskwinie i...

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania  cukier puder 1 łyżka

Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli nie lubimy bitej śmietany bez cukru możemy do niej dodać odrobinę cukru.

Śmietanę ubijamy i dodajemy śmietan-fix. Jeśli...

16. 

Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki) napełniamy rękaw cukierniczy z włożonym większym ozdobnym szpicem. Resztę smarujemy na nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.

Częścią bitej śmietany (około 2-3 łyżki)...

17. 

czekolada 85%

Czekoladę (najlepiej skrobaczką do warzyw) trzemy.

Czekoladę (najlepiej skrobaczką do warzyw)...

18. 

Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną czekoladą.

Ciasto kroimy. Posypujemy przygotowaną...

19. 

Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną.

Ozdabiamy wierzch bitą śmietaną....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się