Bożonarodzeniowe herbatnikowe kulki
Nie pieczone bożonarodzeniowe słodkości bez masła.
przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane pełnoziarniste,orzechy włoskie,rum,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze Boże Narodzenie Bez pieczenia Bożonarodzeniowe ciasteczka Sezon - Orzechy Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cynamon mielony | ¼ | łyżeczki | |
herbatniki maślane pełnoziarniste | 150 | gramów | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
rum | 20 | mililitrów | |
wiórki kokosowe | - | ||
woda | 30 | mililitrów |
Przepis
2.
cukier kryształ 120 gramów • woda 30 mililitrów • kakao proszek 25 gramów • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy kakao, cynamon i wodę.
3.
Zagotowujemy...
4.
...i gorący syrop wlewamy do piany z białek. 15 minut na parze w wodnej kąpieli mieszamy. Wytworzy się lepiąca gęściejsza masa.
5.
herbatniki maślane pełnoziarniste 150 gramów
Herbatniki na drobno rozkruszamy (mielimy w kuchennym siekaczu).
6.
rum 20 mililitrów
Kakaową masę wyciągamy z wodnej kąpieli, dodajemy rum i połowę przygotowanych herbatników.
8.
Do chłodnej masy dodajemy drugą połowę herbatników.
9.
Z masy formujemy małe kuleczki (masa się lepi, dlatego od czasu do czasu dłonie moczymy w wodzie).
11.
Układamy w małych papierowych koszyczkach.
12.
Odstawiamy do stężenia i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!