swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe herbatnikowe kulki

     

Nie pieczone bożonarodzeniowe słodkości bez masła.

Pichcił

Ilość porcji

28

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Białko jajka2sztuki
Cukier kryształ120gramów
Cynamon mielony¼łyżeczki
Herbatniki maślane pełnoziarniste150gramów
Kakao proszek25gramów
Orzechy włoskie50gramów
Rum20mililitrów
Wiórki kokosowe
Woda30mililitrów

1. 

białko jajka 2 sztuki

Białka ubijamy. Wkładamy do kąpieli wodnej.

2. 

cukier kryształ 120 g  woda 30 ml  kakao proszek 25 g  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy kakao, cynamon i wodę.

3. 

Zagotowujemy...

4. 

...i gorący syrop wlewamy do piany z białek. 15 minut na parze w wodnej kąpieli mieszamy. Wytworzy się lepiąca gęściejsza masa.

5. 

herbatniki maślane pełnoziarniste 150 g

Herbatniki na drobno rozkruszamy (mielimy w kuchennym siekaczu).

6. 

rum 20 ml

Kakaową masę wyciągamy z wodnej kąpieli, dodajemy rum i połowę przygotowanych herbatników.

7. 

orzechy włoskie 50 g

Orzechy siekamy i dodajemy je do ciasta. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Do chłodnej masy dodajemy drugą połowę herbatników.

9. 

Z masy formujemy małe kuleczki (masa się lepi, dlatego od czasu do czasu dłonie moczymy w wodzie).

10. 

wiórki kokosowe

Kuleczki obtaczamy w kokosie.

11. 

Układamy w małych papierowych koszyczkach.

12. 

Odstawiamy do stężenia i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się