swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe herbatnikowe kulki

Bożonarodzeniowe herbatnikowe kulki

    

Nie pieczone bożonarodzeniowe słodkości bez masła.

przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane pełnoziarniste,orzechy włoskie,rum,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

28

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Przepis

1. 

białko jajka 2 sztuki

Białka ubijamy. Wkładamy do kąpieli wodnej.

2. 

cukier kryształ 120 gramów  woda 30 mililitrów  kakao proszek 25 gramów  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy kakao, cynamon i wodę.

3. 

Zagotowujemy...

4. 

...i gorący syrop wlewamy do piany z białek. 15 minut na parze w wodnej kąpieli mieszamy. Wytworzy się lepiąca gęściejsza masa.

5. 

herbatniki maślane pełnoziarniste 150 gramów

Herbatniki na drobno rozkruszamy (mielimy w kuchennym siekaczu).

6. 

rum 20 mililitrów

Kakaową masę wyciągamy z wodnej kąpieli, dodajemy rum i połowę przygotowanych herbatników.

7. 

orzechy włoskie 50 gramów

Orzechy siekamy i dodajemy je do ciasta. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Do chłodnej masy dodajemy drugą połowę herbatników.

9. 

Z masy formujemy małe kuleczki (masa się lepi, dlatego od czasu do czasu dłonie moczymy w wodzie).

10. 

wiórki kokosowe

Kuleczki obtaczamy w kokosie.

11. 

Układamy w małych papierowych koszyczkach.

12. 

Odstawiamy do stężenia i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ120gramów
cynamon mielony¼łyżeczki
herbatniki maślane pełnoziarniste150gramów
kakao proszek25gramów
orzechy włoskie50gramów
rum20mililitrów
wiórki kokosowe-
woda30mililitrów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się