Bożonarodzeniowe herbatnikowe kulki
Nie pieczone bożonarodzeniowe słodkości bez masła.
przepis,fotoprzepis,herbatniki maślane pełnoziarniste,orzechy włoskie,rum,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze Boże Narodzenie Bez pieczenia Bożonarodzeniowe ciasteczka Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia Sezon - Orzechy
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cynamon mielony | ¼ | łyżeczki | |
herbatniki maślane pełnoziarniste | 150 | gramów | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
rum | 20 | mililitrów | |
wiórki kokosowe | - | ||
woda | 30 | mililitrów |
Przepis

2.
cukier kryształ 120 gramów • woda 30 mililitrów • kakao proszek 25 gramów • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy kakao, cynamon i wodę.

3.
Zagotowujemy...

4.
...i gorący syrop wlewamy do piany z białek. 15 minut na parze w wodnej kąpieli mieszamy. Wytworzy się lepiąca gęściejsza masa.

5.
herbatniki maślane pełnoziarniste 150 gramów
Herbatniki na drobno rozkruszamy (mielimy w kuchennym siekaczu).

6.
rum 20 mililitrów
Kakaową masę wyciągamy z wodnej kąpieli, dodajemy rum i połowę przygotowanych herbatników.


8.
Do chłodnej masy dodajemy drugą połowę herbatników.

9.
Z masy formujemy małe kuleczki (masa się lepi, dlatego od czasu do czasu dłonie moczymy w wodzie).


11.
Układamy w małych papierowych koszyczkach.

12.
Odstawiamy do stężenia i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!