swiatwemnie.pl

Orzechowe maślane torciki - ciasteczka

     

Trzywarstwowe, kruche i w smaku wspaniałe ciasteczka. Doskonałe na każdą uroczystość, zwłaszcza na świąteczny bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

26

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 175 g  cukier puder 75 g  masło 125 g  mielone orzechy włoskie 75 g  kakao proszek 20 g

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, orzechy i kakao.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zapakowujemy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki by stężało.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm. Wykrawamy cienkie kółeczka o średnicy 4 cm. Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy 7 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 60 g

Kółeczka odkładamy do ostudzenia i przygotowujemy sobie krem. Żółtka ubijamy z cukrem na pianę. Kładziemy w parnej kąpieli i mieszamy do zgęstnienia.

7. 

masło 200

Do ostudzających się żółtek dodajemy masło.

8. 

Torciki składamy z trzech upieczonych korpusów. Na pierwszy smarujemy około 2-3 mm kremu.

9. 

rum

Drugi korpus moczymy w rumie i szybko wyciągamy. Kładziemy na pierwszy z kremem.

10. 

Ponownie smarujemy kremem i kładziemy trzeci korpus.

11. 

Torcik po całym obwodzie smarujemy delikatnie kremem...

12. 

mielone orzechy włoskie

...i obtaczamy w orzechach.

13. 

czekolada  orzechy włoskie

Niektóre torciki możemy posmarować kremem również z wierzchu i ponownie obtoczyć w orzechach. Te, które w ten sposób nie zrobimy możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić orzechem.

14. 

Odstawiamy na dwa - trzy dni i możemy podawać. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się