PRZEPISY

Orzechowe maślane torciki - ciasteczka

Orzechowe maślane torciki - ciasteczka

Trzywarstwowe, kruche i w smaku wspaniałe ciasteczka. Doskonałe na każdą uroczystość, zwłaszcza na świąteczny bożonarodzeniowy stół.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,rum,czekolada,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

26

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ60gramów
cukier puder75gramów
czekolada-
kakao proszek20gramów
masło125gramów
masło200
mielone orzechy włoskie75gramów
mielone orzechy włoskie-
mąka chlebowa pszenna T750175gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
orzechy włoskie-
rum-
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 175 gramów  cukier puder 75 gramów  masło 125 gramów  mielone orzechy włoskie 75 gramów  kakao proszek 20 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, orzechy i kakao.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zapakowujemy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki by stężało.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm. Wykrawamy cienkie kółeczka o średnicy 4 cm. Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy 7 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 60 gramów

Kółeczka odkładamy do ostudzenia i przygotowujemy sobie krem. Żółtka ubijamy z cukrem na pianę. Kładziemy w parnej kąpieli i mieszamy do zgęstnienia.

7. 

masło 200

Do ostudzających się żółtek dodajemy masło.

8. 

Torciki składamy z trzech upieczonych korpusów. Na pierwszy smarujemy około 2-3 mm kremu.

9. 

rum

Drugi korpus moczymy w rumie i szybko wyciągamy. Kładziemy na pierwszy z kremem.

10. 

Ponownie smarujemy kremem i kładziemy trzeci korpus.

11. 

Torcik po całym obwodzie smarujemy delikatnie kremem...

12. 

mielone orzechy włoskie

...i obtaczamy w orzechach.

13. 

czekolada  orzechy włoskie

Niektóre torciki możemy posmarować kremem również z wierzchu i ponownie obtoczyć w orzechach. Te, które w ten sposób nie zrobimy możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić orzechem.

14. 

Odstawiamy na dwa - trzy dni i możemy podawać. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie