swiatwemnie.pl

Karmelowe czekoladowe wafle z orzeszkami

     

Bardzo smaczne, niepieczone, nadziewane wafle.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

orzechy ziemne prażone niesolone 150 g

Orzeszki na drobno siekamy w kuchennym robocie-siekaczu.

2. 

cukier kryształ 125 g

Do garnka wsypujemy cukier...

3. 

...i powoli rozpuszczamy go na karmel.

4. 

skondensowane słodzone mleko 250 g

Wlewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy do rozpuszczenia.

5. 

masło 125 g

Dodajemy masło i mieszamy aż się roztopi.

6. 

czekolada 85% 50 g  śmietana do ubijania (30-33%) 50 ml

W śmietanie roztapiamy czekoladę i dodajemy do karmelowej masy.

7. 

wafle tortowe 3 sztuki

Na pierwszy wafel (rozmiar wafli 30x15 cm) nalewamy karmelowo - czekoladową masę i cienką warstwą ją rozsmarowujemy.

8. 

Posypujemy orzeszkami i delikatnie je dociskamy. Wafla odkładamy na bok.

9. 

Do karmelowo-czekoladowej masy w garnku dodajemy orzeszki.

10. 

Na deseczkę kładziemy wafel i rozsmarowujemy na nim połowę masy.

11. 

Na warstwę arachidowej masy kładziemy drugi wafel a na nim rozsmarowujemy drugą połowę masy.

12. 

Na wierzch kładziemy wafel który sobie przygotowaliśmy jako pierwszy. Delikatnie, ale mocno dociskamy i odkładamy do lodówki do stężenia.

13. 

Wafle kroimy na mniejsze prostokąty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się