Orzechowe kruche kółeczka
![Orzechowe kruche kółeczka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002192/img_pl_4x3/orzechowe-kruche-koleczka_00180.jpg)
Lepione ciasteczka z truskawkowym dżemem to coś odpowiedniego na wasz świąteczny stół.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 80 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
powidło truskawkow | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 20 | mililitrów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 100 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cukier waniliowy 1 opakowanie • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • mielone orzechy włoskie 80 gramów
Do przesianej mąki dodajemy miękkie masło, cukier, żółtko, cukier waniliowy, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1913.jpg)
2.
Wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1918.jpg)
3.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Wycinamy kółeczka. W połowie kółeczek wykrawamy okrągłe otwory pośrodku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1930.jpg)
4.
Kółeczka...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1926.jpg)
5.
...i krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy stopniowo.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1933.jpg)
6.
Pieczemy 7 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1934.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1960.jpg)
8.
czekolada do gotowania 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 20 mililitrów
Na parze roztapiamy czekoladę ze śmietaną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1973.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002192/small/IMG_1981.jpg)
Smacznego!