Orzechowe kruche kółeczka

Lepione ciasteczka z truskawkowym dżemem to coś odpowiedniego na wasz świąteczny stół.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | opakowanie kcal | |
czekolada do gotowania | 50 251 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 80 540 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
powidło truskawkow | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 20 63 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 100 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cukier waniliowy 1 opakowanie • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • mielone orzechy włoskie 80 gramów
Do przesianej mąki dodajemy miękkie masło, cukier, żółtko, cukier waniliowy, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.

2.
Wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.

3.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Wycinamy kółeczka. W połowie kółeczek wykrawamy okrągłe otwory pośrodku.

4.
Kółeczka...

5.
...i krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy stopniowo.

6.
Pieczemy 7 minut-y w temperaturze 180 °C.


8.
czekolada do gotowania 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 20 mililitrów
Na parze roztapiamy czekoladę ze śmietaną.


Smacznego!