swiatwemnie.pl

Orzechowe babeczki na Halloween

     

Delikatne orzechowe ciasteczka z kremem i okazyjną ozdobą.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Sypka masa

orzechy włoskie 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Orzechy siekamy na drobno w kuchennym siekaczu albo mielimy. Mieszamy je z mąką i proszkiem do pieczenia.

Sypka masa

2. Płynna masa

jajka kurze 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów

Jajka, mleko, olej i cukier ubijamy.

Płynna masa

3. Ciasto

Sypką masę po częściach dodajemy do płynnej masy.

Ciasto

4. 

Do foremek na muffiny wkładamy papierowe koszyczki i napełniamy je prawie pod wierzch ciastem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170-180°C i pieczemy 20 -25 minut.

5. Krem

masło 50 gramów  cukier puder 50 gramów  twaróg mielony 50 gramów

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy do niego twaróg.

Krem

6. 

Z upieczonych muffin odcinamy wierzch i łyżeczką wydłubujemy część środka babeczki (około jedną mniejszą łyżeczkę). Odcięty wierzch i wydłubany środek delikatnie rozkruszamy i dodajemy do kremu.

7. 

Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do środka muffin.

8. 

Łyżeczką namoczoną w wodzie wyrównujemy i wytwarzamy delikatne wgłębienie. Babeczki wkładamy do lodówki żeby krem zgęstniał.

9. Halloween dynie z masy cukrowej

masa cukrowa biała 50 gramów  pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu  skrobia kukurydziana

Białą masę cukrową zafarbujemy za pomocą odrobiny spożywczego pomarańczowego barwnika. Rozwałkowujemy ją na cienko na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Za pomocą wykrawacza wytwarzamy przerażające dynie. My użyliśmy formę, która była w dziecięcym zestawie gier z plasteliną.

Halloween dynie z masy cukrowej

10. 

Z dyń pędzelkiem delikatnie namoczonym w wodzie usuwamy zbyteczną skrobię kukurydzianą i ozdabiamy nimi babeczki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się