Czekoladowo - orzechowa babka z figami
Maślana babka, pełna ulubionej czekolady, włoskich orzechów i suszonych fig. Babka jest bardzo smaczna a jej przygotowanie jest bardzo proste.
przepis,fotoprzepis,czekolada 85%,orzechy włoskie,suszone figi,Babki
Babki
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier puder | - | ||
cukier puder | 120 | gramów | |
czekolada 85% | 60 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 180 | gramów | |
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
soda oczyszczona | 8 | gramów | |
suszone figi | 120 | gramów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
czekolada 85% 60 gramów • orzechy włoskie 60 gramów • suszone figi 120 gramów
Siekamy czekoladę i orzechy. Figi kroimy na cienkie plasterki.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • soda oczyszczona 8 gramów
Mąkę mieszamy z łyżeczką sody oczyszczonej (ewentualnie proszku do pieczenia).
6.
Dodajemy mąkę.
7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
8.
Dodajemy czekoladę, orzechy ...
9.
... i figi.
10.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do foremki na babkę (średnica 25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170-180°C 35 minut.
11.
Upieczoną babkę wyciągamy z formy i posypujemy przesianym cukrem pudrem. Odstawiamy do wystudzenia, kroimy i możemy podawać.
Smacznego!