swiatwemnie.pl

Czekoladowo - orzechowa babka z figami

     

Maślana babka, pełna ulubionej czekolady, włoskich orzechów i suszonych fig. Babka jest bardzo smaczna a jej przygotowanie jest bardzo proste.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

czekolada 85% 60 g  orzechy włoskie 60 g  suszone figi 120 g

Siekamy czekoladę i orzechy. Figi kroimy na cienkie plasterki.

2. 

masło 60 g

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 g  soda oczyszczona 8 g

Mąkę mieszamy z łyżeczką sody oczyszczonej (ewentualnie proszku do pieczenia).

4. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 120 g

Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy masło.

6. 

Dodajemy mąkę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

Dodajemy czekoladę, orzechy ...

9. 

... i figi.

10. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do foremki na babkę (średnica 25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170-180°C 35 minut.

11. 

cukier puder

Upieczoną babkę wyciągamy z formy i posypujemy przesianym cukrem pudrem. Odstawiamy do wystudzenia, kroimy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się