swiatwemnie.pl

Udka z kaczki z orzechowym farszem

     

Przysmak z kaczych udek.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 50 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 80 g

Bułki na drobno kroimy.

2. 

orzechy włoskie 60 g

Orzechy na drobno siekamy.

3. 

wątróbka z kaczki 100 g

Wątróbkę myjemy i na drobno kroimy.

4. 

śliwki suszone 6 sztuk  nać pietruszki

Myjemy śliwki i kroimy na małe kawałeczki. Myjemy i siekamy natkę pietruszki. Orzechy, śliwki i natkę dodajemy do bułek.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki  rosół

Dodajemy jajko, wątróbkę, sól i troszkę rosołu z kaczki. Mieszamy i według potrzeby jeszcze dolewamy rosołu.

6. 

udka z kaczki 6 sztuk  sól

Udka myjemy i solimy. Na udkach z wierzchniej części oddzielamy skórę od mięsa i wytwarzamy sakiewki.

7. 

Sakiewki napełniamy farszem...

8. 

...i zamykamy kuchenną igłą.

9. 

smalec z kaczki 100 g  woda 50 ml

Wkładamy do brytfanny stroną z farszem i podlewamy roztopionym smalcem i odrobiną wody. Pieczemy przykryte, w 180° 60 minut. Udka obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy jeszcze 20-30 minut z drugiej strony.

10. 

Domowe ziemniaczane loksze przepis  Duszona czerwona kapusta przepis

Podajemy z lokszami i duszoną kapustą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się