Udka z kaczki z orzechowym farszem
Przysmak z kaczych udek.
przepis,fotoprzepis,udka z kaczki,orzechy włoskie,Kaczka
Kaczka
Składniki
Składniki
smalec z kaczki | 100 | gramów | |
Domowe ziemniaczane loksze przepis | - | ||
Duszona czerwona kapusta przepis | - | ||
biała podłużna bułka | 80 | gramów | |
bulion warzywny | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
nać pietruszki | - | ||
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
udka z kaczki | 6 | sztuk | |
woda | 50 | mililitrów | |
wątróbka z kaczki | 100 | gramów | |
śliwki suszone | 6 | sztuk |
Przepis



4.
śliwki suszone 6 sztuk • nać pietruszki
Myjemy śliwki i kroimy na małe kawałeczki. Myjemy i siekamy natkę pietruszki. Orzechy, śliwki i natkę dodajemy do bułek.

5.
jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki • bulion warzywny
Dodajemy jajko, wątróbkę, sól i troszkę rosołu z kaczki. Mieszamy i według potrzeby jeszcze dolewamy rosołu.

6.
udka z kaczki 6 sztuk • sól
Udka myjemy i solimy. Na udkach z wierzchniej części oddzielamy skórę od mięsa i wytwarzamy sakiewki.

7.
Sakiewki napełniamy farszem...

8.
...i zamykamy kuchenną igłą.

9.
smalec z kaczki 100 gramów • woda 50 mililitrów
Wkładamy do brytfanny stroną z farszem i podlewamy roztopionym smalcem i odrobiną wody. Pieczemy przykryte, w 180° 60 minut. Udka obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy jeszcze 20-30 minut z drugiej strony.

10.
Domowe ziemniaczane loksze przepis • Duszona czerwona kapusta przepis
Podajemy z lokszami i duszoną kapustą.

Smacznego!