Orkiszowe owsiane pancakes

Smaczne pancakes bogate w włókna. Doskonałe nie tylko na śniadanie, ale również po mięsnej zupie do obiadu.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,płatki owsiane,Słodkie śniadania,Słodkie dania,
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
| cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
| cukier waniliowy | 2 37 | łyżeczki kcal | |
| dżem owocowy | 0 ?? | kcal | |
| mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
| mąka orkiszowa drobno mielona | 350 315 | gramów kcal | |
| olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
| płatki owsiane | 150 549 | gramów kcal | |
| soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
mąka orkiszowa drobno mielona 350 gramów • płatki owsiane 150 gramów
Mąkę orkiszową mieszamy z płatkami owsianymi.

2.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier waniliowy 2 łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Wlewamy mleko, dodajemy cukier i odrobinę sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste wlewamy jeszcze troszkę mleka.

3.
Na gorącą patelnię skrapiamy troszkę oleju i z odpowiedniej ilości ciasta (około 3-4 łyżki) smażymy z obydwóch stron pierwsze pancakes. Kolejnym pancakes oleju już nie musimy dodawać i możemy je smażyć na suchej patelni.

4.
Gotowe pancakes odstawiamy by troszkę ostygły, ...



Smacznego!























