swiatwemnie.pl

Orkiszowe owsiane pancakes

     

Smaczne pancakes bogate w włókna. Doskonałe nie tylko na śniadanie, ale również po mięsnej zupie do obiadu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka orkiszowa drobno mielona 350 g  płatki owsiane 150 g

Mąkę orkiszową mieszamy z płatkami owsianymi.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  cukier waniliowy 2 łyżeczki  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Wlewamy mleko, dodajemy cukier i odrobinę sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste wlewamy jeszcze troszkę mleka.

3. 

olej słonecznikowy

Na gorącą patelnię skrapiamy troszkę oleju i z odpowiedniej ilości ciasta (około 3-4 łyżki) smażymy z obydwóch stron pierwsze pancakes. Kolejnym pancakes oleju już nie musimy dodawać i możemy je smażyć na suchej patelni.

4. 

Gotowe pancakes odstawiamy by troszkę ostygły, ...

5. 

cukier cynamonowy

... posypujemy je cukrem i ...

6. 

dżem owocowy

... na środek pancakes kładziemy łyżeczkę rzadkiego dżemu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się