swiatwemnie.pl

Gofry z truskawkowym puree

    

Ulubione przez dzieci gofry na śniadanie. Nadają się także jako deser na nieoczekiwaną wizytę, wystarczy dodać bitą śmietanę.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Ciasto na gofry

żółtko jajka 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  masło 70 gramów  cukier puder 30 gramów

Żółtka ubijamy z mlekiem, dodajemy roztopione masło i cukier.

Ciasto na gofry

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszamy na gładkie ciasto.

3. 

białko jajka 2 sztuki

Na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek.

4. 

Ciasto nalewamy chochlą ...

5. 

.. do formy na pieczenie gofrów, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (15 minut).

6. Truskawkowe puree

truskawki 250 gramów  cukier puder 80 gramów

Truskawki oczyszczamy, myjemy, miksujemy z cukrem.

Truskawkowe puree

7. 

Truskawkowym puree polewamy upieczone gofry i możemy podawać.

8. Gofry jako deser

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów

Ubijamy bitą śmietanę na gęsto i wkładamy ją do rękawa cukierniczego.

Gofry jako deser

9. 

truskawki

Polane gofry ozdabiamy bitą śmietaną i połówkami truskawek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się