Gofry z truskawkowym puree

Ulubione przez dzieci gofry na śniadanie. Nadają się także jako deser na nieoczekiwaną wizytę, wystarczy dodać bitą śmietanę.
przepis,fotoprzepis,truskawki,Słodkie śniadania,,Sezonowe przepisy
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier puder | 110 427 | gramów kcal | |
masło | 70 514 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 10 8 | gramów kcal | |
truskawki | 250 108 | gramów kcal | |
truskawki | 0 ?? | kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Ciasto na gofry
żółtko jajka 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • masło 70 gramów • cukier puder 30 gramów
Żółtka ubijamy z mlekiem, dodajemy roztopione masło i cukier.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszamy na gładkie ciasto.


4.
Ciasto nalewamy chochlą ...

5.
.. do formy na pieczenie gofrów, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (15 minut).

6. Truskawkowe puree
truskawki 250 gramów • cukier puder 80 gramów
Truskawki oczyszczamy, myjemy, miksujemy z cukrem.

7.
Truskawkowym puree polewamy upieczone gofry i możemy podawać.

8. Gofry jako deser
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów
Ubijamy bitą śmietanę na gęsto i wkładamy ją do rękawa cukierniczego.


Smacznego!