swiatwemnie.pl

Gofry z truskawkowym puree

     

Ulubione przez dzieci gofry na śniadanie. Nadają się także jako deser na nieoczekiwaną wizytę, wystarczy dodać bitą śmietanę.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Ciasto na gofry

żółtko jajka 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 470 ml  masło 70 g  cukier puder 30 g

Żółtka ubijamy z mlekiem, dodajemy roztopione masło i cukier.

Ciasto na gofry

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 240 g  proszek do pieczenia 10 g

Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszamy na gładkie ciasto.

3. 

białko jajka 2 sztuki

Na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek.

4. 

Ciasto nalewamy chochlą ...

5. 

.. do formy na pieczenie gofrów, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (15 minut).

6. Truskawkowe puree

truskawki 250 g  cukier puder 80 g

Truskawki oczyszczamy, myjemy, miksujemy z cukrem.

Truskawkowe puree

7. 

Truskawkowym puree polewamy upieczone gofry i możemy podawać.

8. Gofry jako deser

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml

Ubijamy bitą śmietanę na gęsto i wkładamy ją do rękawa cukierniczego.

Gofry jako deser

9. 

truskawki

Polane gofry ozdabiamy bitą śmietaną i połówkami truskawek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się