Karmelowo - nektarynkowe odwrócone ciasto

Soczyste letnie ciasto do popołudniejszej kawy czy herbaty o piątej.
przepis,fotoprzepis,nektarynki,cukier kryształ,cukier kryształ,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 150 603 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 8 29 | gramów kcal | |
cytryna | 1 ?? | sztuka kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
masło | 110 808 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
nektarynki | 500 180 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 12 9 | gramów kcal | |
płatki owsiane | 50 183 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie nektarynek
nektarynki 500 gramów
Nektarynki myjemy, rozpoławiamy i kroimy na kawałki.

2. Karmel
cukier kryształ 100 gramów • masło 100 gramów
Do garnka wsypujemy kryształowy cukier. Stopniowym podgrzewaniem i mieszaniem karmelizujemy go. Dodajemy masło i mieszamy do rozcieńczenia karmelu i roztopienia masła. Do karmelu wrzucamy nektarynki.

3. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 4 sztuki • cukier kryształ 50 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • sól • cytryna 1 sztuka
Jajka mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem i szczyptą soli. Dodajemy startą skórkę z cytryny nie potraktowanej chemicznie. Nektarynki odcedzamy a karmelowo- masłowy roztwór wlewamy do jajek, mieszamy.

4.
masło 10 gramów • płatki owsiane 50 gramów
Naczynie natłuszczamy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Na dnie równomiernie rozkładamy nektarynki.

5.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Do jajecznej masy dodajemy mąkę do której dodaliśmy proszek do pieczenia i ciasto na gładko mieszamy. Wylewamy je na nektarynki.

6. Pieczenie
Pieczemy z nagrzanym piekarniku w 200°C około 20 - 25 minut.

7.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Po brzegach naczynia ciasto delikatnie luzujemy. Naczynie szybko przewracamy i ciasto wyciągamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!