swiatwemnie.pl

Makowo-marchewkowe muffiny

     

Przepis na smaczne makowe muffiny ze zdrową marchewką, którą w ciasteczkach prawie w ogóle nie zauważycie.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Płynna masa

marchew 200 g

Marchewkę obieramy i na drobno trzemy.

Płynna masa

2. 

cytryna 1 sztuka

Cytrynę dobrze myjemy, jej skórkę częściowo trzemy do marchewki. Potem z cytryny wyciskamy sok i też go dodajemy do marchewki.

3. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 200 g  olej słonecznikowy 80 ml  jajka kurze 1 sztuka

Do marchwiowej podstawy wlewamy jogurt, olej i dodajemy jajko. Mieszamy.

4. Sucha masa

mąka luksusowa pszenna T550 200 g  proszek do pieczenia 8 g  cukier kryształ 120 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier waniliowy 8 g  mak mielony 80 g

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy i mielony mak. Mieszamy.

Sucha masa

5. Ciasto

Obydwie masy łączymy...

Ciasto

6. 

...i mieszamy tak, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.

7. 

Do foremek na muffiny wkładamy papierowe koszyczki i za pomocą łyżki do lodów dawkujemy ciasto. Do każdego koszyczka wkładamy jedną łyżkę masy, albo ciasto nakładamy łyżką do 2/3 każdej formy.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180° C przez 20-25 minut. Czy są muffiny upieczone sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Wykałaczkę wkładamy do ciasteczka i po jej wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nie klejący się.

9. 

Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się