Kremówka z truskawkowym musem
![Kremówka z truskawkowym musem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000926/img_pl_4x3/kremowka-z-truskawkowym-musem_00180.jpg)
Przepis na troszkę inną, ulubioną, klasyczną kremówkę.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,cukier kryształ,cukier kryształ,budyń waniliowy w proszku,truskawki,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 100 | gramów | |
ciasto francuskie | 550 | gramów | |
cukier kryształ | 400 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
mleko tłuste 3,5% | 1 | litr | |
truskawki | 500 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1. Ciasto
ciasto francuskie 550 gramów
Górny i dolny płat ciasta upieczemy z ciasta francuskiego - wstępnie przygotowanego, rozwałkowanego i zwiniętego na papierze.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3747w.jpg)
2.
Ciasta rozpakowujemy, przebijamy wykałaczką i stopniowo pieczemy na blasze.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3752w.jpg)
3.
Jeden płat kroimy na równe kwadraty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3753w.jpg)
4. Budyniowe nadzienie
jajka kurze 6 sztuk • mleko tłuste 3,5% 1 litr • cukier kryształ 150 gramów • cukier waniliowy 15 gramów • budyń waniliowy w proszku 100 gramów
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. W mleku mieszamy cukier, waniliowy cukier, budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń. Na koniec do gorącego dodajemy żółtka i zagotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3759w.jpg)
5.
Gorący budyń wylewamy na nie pokrojony płat upieczonego ciasta i równomiernie rozsmarowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3760w.jpg)
6. Piankowe nadzienie
truskawki 500 gramów
Truskawki oczyszczamy, myjemy i odkładamy na bok 3 truskawki na końcowe ozdabianie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3754w.jpg)
7.
Resztę miksujemy blenderem na puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3757w.jpg)
8.
cukier kryształ 250 gramów • woda 50 mililitrów
Cukier gotujemy z wodą na lepiący syrop (15 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3758w.jpg)
9.
Na kuchenkę stawiamy większy garnek z wodą a do niego wkładamy mniejszy garnek. Wodę zagotowujemy. Z białek ubijamy pół gęstą pianę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3761w.jpg)
10.
Do piany dolewamy rozmiksowane truskawki i ubijamy gęstą pianę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3764w.jpg)
11.
Pianę przekładamy do mniejszego garnka przygotowanego na kuchence, pod którym gotuje się nam woda. Dolewamy gorący syrop.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3765w.jpg)
12.
Pianę w wodnej kąpieli gotujemy często mieszając (około 20 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3769w.jpg)
13.
Trzy łyżki piany wkładamy do rękawa cukierniczego na ozdabianie. Resztę ugotowanej truskawkowej piany na bogato nakładamy na budyń, równomiernie rozsmarowujemy a brzegi wyrównujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3770w.jpg)
14.
Na pianie układamy kwadraty upieczonego ciasta francuskiego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3771w.jpg)
15.
Kwadraty ciasta posypujemy cukrem i ozdabiamy pianą z rękawa cukierniczego i plasterkami truskawek. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3775w.jpg)
16.
Przed podaniem je rozkrawamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000926/small/IMG_3803w.jpg)
Smacznego!