swiatwemnie.pl

Kremowe kakaowe ciasto

Kremowe kakaowe ciasto

    

Trójkolorowe kremowe fale na delikatnym kakaowym spodzie. Ciasto, które zadowoli nawet tych najbardziej wymagających smakoszy.

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,kakao proszek,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:  Ciasta kremowe  

 

Przepis

1. Spód

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 200 gramów

Ubijamy jajka z cukrem.

Spód

2. 

masło 100 gramów

Ubijamy roztopione schłodzone masło.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  kakao proszek 30 gramów

Wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

4. 

mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  rum 2 łyżki

Na koniec dodajemy mleko, olej i rum...

5. 

,.. i mikserem 5 minut ubijamy.

6. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Wylewamy ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką mniejszej blachy.

7. 

Pieczemy w temperaturze 190°C około 30 minut.

8. Trójkolorowy krem

mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów

Z mleka i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń, często mieszając studzimy go.

Trójkolorowy krem

9. 

cukier puder 3 łyżki  masło 100 gramów

Do budyniu dodajemy cukier i masło.Mieszamy na gładką masę. Oddzielamy 2/3 kremu i rozdzielamy do dwóch miseczek.

10. 

kakao proszek 5 łyżek

Do jednej miseczki dodajemy 1 łyżkę kakaa. Mieszamy na jasno kakaowy krem. Do drugiej miseczki dodajemy 4 łyżki kakaa. Mieszamy na ciemny krem.

11. 

Każdy krem osobno nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobnymi końcówkami. Kremy na przemian nakładamy na przygotowany spód.

12. 

Ciasto wkładamy do lodówki by stężało.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się