Kremowe kakaowe ciasto
![Kremowe kakaowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001108/img_pl_4x3/kremowe-kakaowe-ciasto_00180.jpg)
Trójkolorowe kremowe fale na delikatnym kakaowym spodzie. Ciasto, które zadowoli nawet tych najbardziej wymagających smakoszy.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,kakao proszek,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 30 | gramów | |
kakao proszek | 5 | łyżek | |
masło | 200 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 600 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | - | ||
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
rum | 2 | łyżki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7415.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7416.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów • kakao proszek 30 gramów
Wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7420.jpg)
4.
mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • rum 2 łyżki
Na koniec dodajemy mleko, olej i rum...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7421.jpg)
5.
,.. i mikserem 5 minut ubijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7417.jpg)
6.
masło • mąka tortowa pszenna T450
Wylewamy ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką mniejszej blachy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7423.jpg)
7.
Pieczemy w temperaturze 190°C około 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7427.jpg)
8. Trójkolorowy krem
mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Z mleka i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń, często mieszając studzimy go.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7424.jpg)
9.
cukier puder 3 łyżki • masło 100 gramów
Do budyniu dodajemy cukier i masło.Mieszamy na gładką masę. Oddzielamy 2/3 kremu i rozdzielamy do dwóch miseczek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7426.jpg)
10.
kakao proszek 5 łyżek
Do jednej miseczki dodajemy 1 łyżkę kakaa. Mieszamy na jasno kakaowy krem. Do drugiej miseczki dodajemy 4 łyżki kakaa. Mieszamy na ciemny krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7429.jpg)
11.
Każdy krem osobno nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobnymi końcówkami. Kremy na przemian nakładamy na przygotowany spód.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7431.jpg)
12.
Ciasto wkładamy do lodówki by stężało.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001108/small/IMG_7432.jpg)
Smacznego!