swiatwemnie.pl

Twarogowe ciasto z Augsburga

Ciasto z Augsburga jest ulubionym deserem wszystkich miłośników ciast. Smaczne twarogowe nadzienie na kruchym maślanym cieście, to wszystko polane czekoladową polewą=gwarancja prawdziwej rozkoszy :) Na dużą blachę podwójcie składniki!

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia ½ opakowania  kakao proszek 20 g  cukier puder 75 g

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

masło 125 g  żółtko jajka 1 sztuka  woda 1 łyżka

Mieszamy i dodajemy miękkie masło, żółtko i wodę. Wyrabiamy delikatne ciasto.

3. 

Ciasto rozdzielamy na dwie połówki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

4. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 75 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

6. 

skrobia kukurydziana 20 g  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 g

Dodajemy wymienione składniki.

7. 

Ubijamy.

8. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

9. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z lodówki. Jedną połówkę rozwałkowujemy bezpośrednio na blasze (18x27 cm). Jeśli będzie się lepić do wałka, delikatnie posypujemy mąką.

10. 

Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt w wielkości blachy. Drugą połowę ciasta na papierze rozwałkowujemy. W ten sposób ułatwimy sobie pracę z kruchym ciastem i nie będzie się nam targać.

11. 

Na ciasto na blasze wylewamy twarogowe nadzienie.

12. 

Ciasto na papierze przekładamy na nadzienie (papierem do góry) ...

13. 

... i papier usuwamy.

14. 

Delikatnie przebijamy widelcem i w 180°C pieczemy 25 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową, zniżamy temperaturę i w 160°C dopiekamy 10 minut. Odstawiamy by dobrze ostygło.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml  czekolada do gotowania 125 g

W garnuszku podgrzewamy śmietanę do ubijania (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy.

16. 

Ciasto odkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed konsumpcją kroimy na 16 mniejszych prostokątów (ciasto jest dość słodkie i syte, dlatego polecamy kroić je na mniejsze kawałki) ...

17. 

... i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się