Twarogowe ciasto z Augsburga
![Twarogowe ciasto z Augsburga](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001660/img_pl_4x3/twarogowe-ciasto-z-augsburga_00180.jpg)
Ciasto z Augsburga jest ulubionym deserem wszystkich miłośników ciast. Smaczne twarogowe nadzienie na kruchym maślanym cieście, to wszystko polane czekoladową polewą=gwarancja prawdziwej rozkoszy :) Na dużą blachę podwójcie składniki!
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 150 | gramów | |
czekolada do gotowania | 125 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 | gramów | |
woda | 1 | łyżka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania • kakao proszek 20 gramów • cukier puder 75 gramów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2080.jpg)
2.
masło 125 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • woda 1 łyżka
Mieszamy i dodajemy miękkie masło, żółtko i wodę. Wyrabiamy delikatne ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2085.jpg)
3.
Ciasto rozdzielamy na dwie połówki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2087.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2092.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2091.jpg)
6.
skrobia kukurydziana 20 gramów • twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów
Dodajemy wymienione składniki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2094.jpg)
7.
Ubijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2097.jpg)
8.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2100.jpg)
9.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Jedną połówkę rozwałkowujemy bezpośrednio na blasze (18x27 cm). Jeśli będzie się lepić do wałka, delikatnie posypujemy mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2116.jpg)
10.
Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt w wielkości blachy. Drugą połowę ciasta na papierze rozwałkowujemy. W ten sposób ułatwimy sobie pracę z kruchym ciastem i nie będzie się nam targać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2119.jpg)
11.
Na ciasto na blasze wylewamy twarogowe nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2124.jpg)
12.
Ciasto na papierze przekładamy na nadzienie (papierem do góry) ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2127.jpg)
13.
... i papier usuwamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2129.jpg)
14.
Delikatnie przebijamy widelcem i w 180°C pieczemy 25 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową, zniżamy temperaturę i w 160°C dopiekamy 10 minut. Odstawiamy by dobrze ostygło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2130.jpg)
15.
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • czekolada do gotowania 125 gramów
W garnuszku podgrzewamy śmietanę do ubijania (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2182.jpg)
16.
Ciasto odkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed konsumpcją kroimy na 16 mniejszych prostokątów (ciasto jest dość słodkie i syte, dlatego polecamy kroić je na mniejsze kawałki) ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2186.jpg)
17.
... i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001660/small/IMG_2197.jpg)
Smacznego!