Twarogowe ciasto z Augsburga
Ciasto z Augsburga jest ulubionym deserem wszystkich miłośników ciast. Smaczne twarogowe nadzienie na kruchym maślanym cieście, to wszystko polane czekoladową polewą=gwarancja prawdziwej rozkoszy :) Na dużą blachę podwójcie składniki!
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 150 | gramów | |
czekolada do gotowania | 125 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 | gramów | |
woda | 1 | łyżka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania • kakao proszek 20 gramów • cukier puder 75 gramów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
2.
masło 125 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • woda 1 łyżka
Mieszamy i dodajemy miękkie masło, żółtko i wodę. Wyrabiamy delikatne ciasto.
3.
Ciasto rozdzielamy na dwie połówki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
6.
skrobia kukurydziana 20 gramów • twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów
Dodajemy wymienione składniki.
7.
Ubijamy.
8.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
9.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Jedną połówkę rozwałkowujemy bezpośrednio na blasze (18x27 cm). Jeśli będzie się lepić do wałka, delikatnie posypujemy mąką.
10.
Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt w wielkości blachy. Drugą połowę ciasta na papierze rozwałkowujemy. W ten sposób ułatwimy sobie pracę z kruchym ciastem i nie będzie się nam targać.
11.
Na ciasto na blasze wylewamy twarogowe nadzienie.
12.
Ciasto na papierze przekładamy na nadzienie (papierem do góry) ...
13.
... i papier usuwamy.
14.
Delikatnie przebijamy widelcem i w 180°C pieczemy 25 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową, zniżamy temperaturę i w 160°C dopiekamy 10 minut. Odstawiamy by dobrze ostygło.
15.
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • czekolada do gotowania 125 gramów
W garnuszku podgrzewamy śmietanę do ubijania (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy.
16.
Ciasto odkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed konsumpcją kroimy na 16 mniejszych prostokątów (ciasto jest dość słodkie i syte, dlatego polecamy kroić je na mniejsze kawałki) ...
17.
... i możemy podawać.
Smacznego!