Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Pichcił
Ilość porcji
40
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
2.
skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.
5.
ryż dmuchany 140 gramów
Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.
6.
Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.
Smacznego!
cukier kryształ | 350 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
ryż dmuchany | 140 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów |