swiatwemnie.pl

Karmelowo-orzechowe szyszki

     

Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier kryształ350gramów
Masło250gramów
Mielone orzechy włoskie50gramów
Ryż dmuchany140gramów
Skondensowane słodzone mleko397gramów

1. 

cukier kryształ 350 g

Cukier wsypujemy do głębokiego garnka i podgrzewając karmelizujemy.

2. 

skondensowane słodzone mleko 397 g

Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.

3. 

masło 250 g

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż się dobrze rozpuści w karmelu.

4. 

mielone orzechy włoskie 50 g

Dodajemy orzechy.

5. 

ryż dmuchany 140 g

Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.

6. 

Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się