swiatwemnie.pl

Karmelowo-orzechowe szyszki

Karmelowo-orzechowe szyszki

    

Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cukier kryształ 350 gramów

Cukier wsypujemy do głębokiego garnka i podgrzewając karmelizujemy.

2. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.

3. 

masło 250 gramów

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż się dobrze rozpuści w karmelu.

4. 

mielone orzechy włoskie 50 gramów

Dodajemy orzechy.

5. 

ryż dmuchany 140 gramów

Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.

6. 

Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.

Smacznego!

cukier kryształ350gramów
masło250gramów
mielone orzechy włoskie50gramów
ryż dmuchany140gramów
skondensowane słodzone mleko397gramów

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się