Karmelowo-orzechowe szyszki

Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Pichcił
Ilość porcji
40
Masa porcji
30 g
Energia porcji
134 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe ciasteczka › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 350 1407 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 50 337 | gramów kcal | |
ryż dmuchany | 140 476 | gramów kcal | |
skondensowane słodzone mleko | 397 1287 | gramów kcal |
Przepis

2.
skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.



5.
ryż dmuchany 140 gramów
Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.

6.
Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.

Smacznego!