swiatwemnie.pl

Karmelowo-orzechowe szyszki

Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
cukier kryształ350gramów
masło250gramów
mielone orzechy włoskie50gramów
ryż dmuchany140gramów
skondensowane słodzone mleko397gramów

1. 

cukier kryształ 350 g

Cukier wsypujemy do głębokiego garnka i podgrzewając karmelizujemy.

2. 

skondensowane słodzone mleko 397 g

Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.

3. 

masło 250 g

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż się dobrze rozpuści w karmelu.

4. 

mielone orzechy włoskie 50 g

Dodajemy orzechy.

5. 

ryż dmuchany 140 g

Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.

6. 

Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się