PRZEPISY

Karmelowo-orzechowe szyszki

Karmelowo-orzechowe szyszki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.

przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

40

Masa porcji

30 g

Energia porcji

134 kcal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

350

1407

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

50

337

gramów

kcal

ryż dmuchany

140

476

gramów

kcal

skondensowane słodzone mleko

397

1287

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 350 gramów

Cukier wsypujemy do głębokiego garnka i podgrzewając karmelizujemy.

Cukier wsypujemy do głębokiego garnka i...

2. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.

Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając,...

3. 

masło 250 gramów

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż się dobrze rozpuści w karmelu.

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż...

4. 

mielone orzechy włoskie 50 gramów

Dodajemy orzechy.

Dodajemy orzechy....

5. 

ryż dmuchany 140 gramów

Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.

Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę...

6. 

Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.

Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się