swiatwemnie.pl

Kokosowo twarogowy deser

     

Ten deser jest tak fantastyczny, że go z pewnością pochwali każdy gość. A co najważniejsze, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, słodki i kremowy.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. 

mleko tłuste 3,5% ½ litra  twaróg wiejski z grudkami 250 g  wiórki kokosowe 200 g  cukier kryształ 80 g  żółtko jajka 4 sztuki  skrobia kukurydziana 50 g  rum trzcinowy biały 3 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Blenderem wszystko razem miksujemy.

3. 

ciasto francuskie 275 g

Ciasto francuskie zawinięte w papierze rozwijamy i układamy na blasze (22x32 cm). Brzegi ciasta muszą być podwinięte po brzeg blachy. Zwisające części odkrawamy.

4. 

Na ciasto wylewamy przygotowany krem.

5. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 g

Z białek ubijamy pianę. Gdy zacznie tężeć, dodajemy przesiany cukier i razem ubijamy na gęsto.

7. 

Pianę z białek rozsmarowujemy na upieczone ciasto. Możemy je wyrównać lub wytworzyć na nim fale.

8. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Ciasto odstawiamy by dobrze ostygło i kroimy na porcje. Podczas studzenia na cieście wytrącą się małe kuleczki, które deser ładnie udekorują.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się