Trzypiętrowy kasztanowy tort

Delikatny tort z kasztanowo twarogowym kremem i bananami. Tort ma wyważony smak, wytworzony z ulubionego biszkoptowego ciasta i prosto udekorowany. Nie musicie być cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Dzięki naszej procedurze spokojnie możecie tort przygotować i na 85 urodziny.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,kasztanowe puree,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›Składniki
Składniki
banan | 1 950 | kilogram kcal | |
białko jajka | 12 202 | sztuk kcal | |
cukier puder | 300 1164 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 100 600 | gramów kcal | |
dżem porzeczkowy | 0 ?? | kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
kasztanowe puree | 700 1477 | gramów kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 220 784 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 20 15 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 1555 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 12 684 | sztuk kcal |
Przepis
1. Pieczenie korpusów
Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 220 gramów • proszek do pieczenia 20 gramów
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.


5.
olej słonecznikowy 100 mililitrów • woda 100 mililitrów
Do ubitych żółtek wlewamy olej i wodę. Mieszamy.

6.
Wsypujemy i łączymy przygotowaną mąkę.

7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8.
Ciasto wylewamy do dwie trzecie największej...

9.
...i najmniejszej formy.


11.
...i wlewamy je do średniej formy.

12.
Największą i średnią formę pieczemy na raz około 12-16 minut w temperaturze 175-180°C. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, po jej wyciągnięciu musi być sucha. Ciasto w najmniejszej formie pieczemy przez około 8-10 minut.

13.
masło 200 gramów • cukier puder 150 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

14.
kasztanowe puree 500 gramów • twaróg mielony 500 gramów
Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i twaróg.

15.
Mieszamy na gładko.


17.
Bitą śmietanę dodajemy do kremu i krem wkładamy do lodówki. Zostawiamy go tam na 20 minut by stężał.

18. Czekoladowe ozdoby
czekolada 85% 100 gramów
Podczas gdy nam częściowo krem tężeje w lodówce przygotowujemy sobie czekoladowe i kasztanowe ozdoby na tort. Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli.


20.
Kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na kratce i wkładamy do lodówki by stężały.

21.
Kolejne ozdoby możemy sobie wytworzyć na przykład tak że liście smarujemy czekoladą...

22.
...albo na papierze do pieczenia pryskamy z czekolady kratkę. Po włożeniu i stężeniu w lodówce...

23.
...czekoladę z listków...

24.
...i z papieru po prostu ściągamy.

25.
Duży i średni korpus przekrawamy na połowę. Mały korpus przekrawamy na trzy części. Część kremu zostawiamy sobie na końcowe ozdabianie tortu. Krem odpowiednio rozdzielamy na korpusy i rozsmarowujemy (patrz zdjęcie).

26.
banan 1 kilogram
Banany obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Bananowe kółeczka układamy na każdą warstwę kremu.

27.
Składamy tort, łączymy większe korpusy, średnie korpusy i małe korpusy. Na łączenia między wielkościami korpusów smarujemy w małej warstwie dżem. Cały tort zakańczamy kremem...

28.
kasztanowe puree 50 gramów
...i ozdabiamy czekoladowymi ozdobami oraz delikatnie rozdrobnionym kasztanowym puree.

Smacznego!