Trzypiętrowy kasztanowy tort
![Trzypiętrowy kasztanowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002032/img_pl_4x3/trzypietrowy-kasztanowy-tort_00180.jpg)
Delikatny tort z kasztanowo twarogowym kremem i bananami. Tort ma wyważony smak, wytworzony z ulubionego biszkoptowego ciasta i prosto udekorowany. Nie musicie być cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Dzięki naszej procedurze spokojnie możecie tort przygotować i na 85 urodziny.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,kasztanowe puree,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
banan | 1 | kilogram | |
białko jajka | 12 | sztuk | |
cukier puder | 300 | gramów | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
dżem porzeczkowy | - | ||
kakao proszek | 1 | łyżka | |
kasztanowe puree | 700 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 220 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 20 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 12 | sztuk |
Przepis
1. Pieczenie korpusów
Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7888.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7891.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 220 gramów • proszek do pieczenia 20 gramów
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7903.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7900.jpg)
5.
olej słonecznikowy 100 mililitrów • woda 100 mililitrów
Do ubitych żółtek wlewamy olej i wodę. Mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7906.jpg)
6.
Wsypujemy i łączymy przygotowaną mąkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7908.jpg)
7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7914.jpg)
8.
Ciasto wylewamy do dwie trzecie największej...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7921.jpg)
9.
...i najmniejszej formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7920.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7918.jpg)
11.
...i wlewamy je do średniej formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7922.jpg)
12.
Największą i średnią formę pieczemy na raz około 12-16 minut w temperaturze 175-180°C. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, po jej wyciągnięciu musi być sucha. Ciasto w najmniejszej formie pieczemy przez około 8-10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_7926.jpg)
13.
masło 200 gramów • cukier puder 150 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8047.jpg)
14.
kasztanowe puree 500 gramów • twaróg mielony 500 gramów
Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i twaróg.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8063.jpg)
15.
Mieszamy na gładko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8064.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8069.jpg)
17.
Bitą śmietanę dodajemy do kremu i krem wkładamy do lodówki. Zostawiamy go tam na 20 minut by stężał.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8073.jpg)
18. Czekoladowe ozdoby
czekolada 85% 100 gramów
Podczas gdy nam częściowo krem tężeje w lodówce przygotowujemy sobie czekoladowe i kasztanowe ozdoby na tort. Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8088.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8100.jpg)
20.
Kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na kratce i wkładamy do lodówki by stężały.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8101.jpg)
21.
Kolejne ozdoby możemy sobie wytworzyć na przykład tak że liście smarujemy czekoladą...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8095.jpg)
22.
...albo na papierze do pieczenia pryskamy z czekolady kratkę. Po włożeniu i stężeniu w lodówce...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8092.jpg)
23.
...czekoladę z listków...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8098.jpg)
24.
...i z papieru po prostu ściągamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8097.jpg)
25.
Duży i średni korpus przekrawamy na połowę. Mały korpus przekrawamy na trzy części. Część kremu zostawiamy sobie na końcowe ozdabianie tortu. Krem odpowiednio rozdzielamy na korpusy i rozsmarowujemy (patrz zdjęcie).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8075.jpg)
26.
banan 1 kilogram
Banany obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Bananowe kółeczka układamy na każdą warstwę kremu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8077.jpg)
27.
Składamy tort, łączymy większe korpusy, średnie korpusy i małe korpusy. Na łączenia między wielkościami korpusów smarujemy w małej warstwie dżem. Cały tort zakańczamy kremem...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8085.jpg)
28.
kasztanowe puree 50 gramów
...i ozdabiamy czekoladowymi ozdobami oraz delikatnie rozdrobnionym kasztanowym puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002032/small/IMG_8220.jpg)
Smacznego!