swiatwemnie.pl

Trzypiętrowy kasztanowy tort

Trzypiętrowy kasztanowy tort

    

Delikatny tort z kasztanowo twarogowym kremem i bananami. Tort ma wyważony smak, wytworzony z ulubionego biszkoptowego ciasta i prosto udekorowany. Nie musicie być cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Dzięki naszej procedurze spokojnie możecie tort przygotować i na 85 urodziny.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:  Torty  

 

1. Pieczenie korpusów



Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczenie korpusów

2. 

białko jajka 12 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 220 gramów  proszek do pieczenia 20 gramów

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. 

żółtko jajka 12 sztuk  cukier puder 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

olej słonecznikowy 100 mililitrów  woda 100 mililitrów

Do ubitych żółtek wlewamy olej i wodę. Mieszamy.

6. 

Wsypujemy i łączymy przygotowaną mąkę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

Ciasto wylewamy do dwie trzecie największej...

9. 

...i najmniejszej formy.

10. 

kakao proszek 1 łyżka

Do reszty ciasta dodajemy kakao...

11. 

...i wlewamy je do średniej formy.

12. 

Największą i średnią formę pieczemy na raz około 12-16 minut w temperaturze 175-180°C. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, po jej wyciągnięciu musi być sucha. Ciasto w najmniejszej formie pieczemy przez około 8-10 minut.

13. 

masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

14. 

kasztanowe puree 500 gramów  twaróg mielony 500 gramów

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i twaróg.

15. 

Mieszamy na gładko.

16. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

17. 

Bitą śmietanę dodajemy do kremu i krem wkładamy do lodówki. Zostawiamy go tam na 20 minut by stężał.

18. Czekoladowe ozdoby

czekolada 85% 100 gramów

Podczas gdy nam częściowo krem tężeje w lodówce przygotowujemy sobie czekoladowe i kasztanowe ozdoby na tort. Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli.

Czekoladowe ozdoby

19. 

kasztanowe puree 150 gramów

Z rozmrożonego kasztanowego puree możemy sobie uformować kuleczki.

20. 

Kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na kratce i wkładamy do lodówki by stężały.

21. 

Kolejne ozdoby możemy sobie wytworzyć na przykład tak że liście smarujemy czekoladą...

22. 

...albo na papierze do pieczenia pryskamy z czekolady kratkę. Po włożeniu i stężeniu w lodówce...

23. 

...czekoladę z listków...

24. 

...i z papieru po prostu ściągamy.

25. 

Duży i średni korpus przekrawamy na połowę. Mały korpus przekrawamy na trzy części. Część kremu zostawiamy sobie na końcowe ozdabianie tortu. Krem odpowiednio rozdzielamy na korpusy i rozsmarowujemy (patrz zdjęcie).

26. 

banan 1 kilogram

Banany obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Bananowe kółeczka układamy na każdą warstwę kremu.

27. 

dżem porzeczkowy

Składamy tort, łączymy większe korpusy, średnie korpusy i małe korpusy. Na łączenia między wielkościami korpusów smarujemy w małej warstwie dżem. Cały tort zakańczamy kremem...

28. 

kasztanowe puree 50 gramów

...i ozdabiamy czekoladowymi ozdobami oraz delikatnie rozdrobnionym kasztanowym puree.

Smacznego!

banan1kilogram
białko jajka12sztuk
cukier puder300gramów
czekolada 85%100gramów
dżem porzeczkowy-
kakao proszek1łyżka
kasztanowe puree700gramów
masło200gramów
mąka luksusowa pszenna T550220gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia20gramów
sól1szczypta
twaróg mielony500gramów
woda100mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka12sztuk

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się